100 gr yulafın besin değeri
100 gram yulaf yaklaşık olarak 351 kaloriye karşılık gelmektedir. 100 gram yulafta 57,3 gram karbonhidrat, 12,2 gram lif, 11,3 gram protein ve 5,8 gram yağ bulunmaktadır. 100 gram yulaf ayrıca demir, kalsiyum ve potasyum içerir.
100 gram yulafta kaç kalori var?
Ortalama olarak 1 porsiyon yulaf 351 kalori içerir. 100 gram yulaf 1 porsiyona eşit olduğundan porsiyonu şu şekilde ayarlayabilirsiniz. 100 gram yulafın %77'si karbonhidrat, %15'i protein ve %8'i yağlardan oluşur.
Yulafın faydaları nelerdir?
Yulafın içerdiği mineraller ve vitaminler kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
Yulaf enerji verir, uzun süre tokluk sağlar ve doyum verir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Cilt sağlığına faydalıdır ve kan şekerine iyi gelir.
Kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerini destekleyerek sindirim sistemini harekete geçirir.
Zararlı hücrelerin büyümesini engeller ve kolon kanseri riskini azaltır.
Yulaf kilo vermenize yardımcı olur mu?
Yulafın sindirimi hızlandırma, yağ yakma gibi özellikleri yoktur. Ancak lif içeriği oldukça yüksek bir gıda olduğundan uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Tok tutma özelliğinden dolayı diyetlerde ve sağlıklı beslenme dönemlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yulafın dengeli tüketilmesi önemlidir çünkü çok fazla tüketilmesi kilo alımına neden olabilir.
Özellikle kahvaltıda tüketilen yulaf gün içerisinde uzun süre tokluk sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca yulafı un halinde kullanarak tatlı hazırlayabilir, hafifleştirebilir ve tatlı isteğini ortadan kaldırabilirsiniz.
Yulafın zararı var mı?
Yulaf tüketmenin herhangi bir zararı olup olmadığı bilinmiyor. Ancak bazı kişilerin yulaf alerjisi olabilir. Bu durum yulaf tüketildiğinde bu kişilerde şişkinlik ve gaz oluşmasına neden olur. Ayrıca çölyak hastalığı olan kişiler gluteni tüketirken dikkatli olmalı ve yulaf tüketmemelidir. Bazı yulaf türleri gluten içerebileceğinden yulafınızın içeriğini kontrol edip ona göre tüketmeniz gerekebilir.
Yulaf nasıl tüketilir?
Yulaf, yulaf kepeği olarak tüketilebilen bir besindir. Bu haliyle sindirimi hızlandırır ve smoothielere de eklenebilir. İrlanda yulafı olarak da bilinen yulaf genellikle kabuğu soyulur, sonra kesilip yenir.
Yulaf unu normal un yerine kullanılabilir ve un bazlı yemek veya tatlılara eklenebilir. En çok tüketilen yulaf türü yulaf ezmesidir. Lapa olarak ya da kuruyemiş ve meyveyle birlikte yenilebilir.
Kaynak: Articlenet