Salgın Kontrol Merkezi eski müdüründen kuş gribiyle ilgili açıklama – Son Dakika Dünya Haberleri

Geçen yüzyılda insanlığı vuran dört büyük grip salgınından İspanyol gribi ve 2009'da domuz gribi Kuş gribi virüsüyle başladığı düşünülüyor

Pek çok grip virüsü dünya çapındaki yabani kuş popülasyonlarını etkilese de, bunların çoğu insanlar için ciddi bir risk oluşturmaz; ancak bir kuş gribi türü yeni bir türe mutasyona uğradığında veya “başka bir konakçı türle” yolları kesiştiğinde büyük sorunlar ortaya çıkabilir.

YENİ BİR SALGININ KAPIDA OLDUĞUNU SÖYLÜYORSUNUZ

Son zamanlarda H5N1 gribinin yabani ve evcil kuşlar ile birçok farklı memeli türü arasında benzeri görülmemiş bir hızla yayılmasıyla birlikte başka bir salgın korkusu da arttı.

ABD Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi (virolog CDC'nin eski müdürü Robert Redfield Uyarıyı 14 Haziran'da NewsNation televizyon kanalına yaptığı açıklamada yaptı.

Redfield yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sanırım bir gün kuş gribi salgını yaşayacağız, soru daha çok ne zaman kuş gribi salgını yaşayacağımız.” dedi.

Redfield, ABD'de 2019'dan bu yana enfekte memelilerin sayısında istikrarlı bir artış olduğunu ve son eklemelerle birlikte toplam sayının 27 farklı türe ulaştığını sözlerine ekledi.

“İnsanlar üzerinde daha büyük bir etkisi olacak”

Redfield, “H5N1 giderek daha fazla farklı memeliyi enfekte ettikçe reseptörlerinin kullanımını değiştiriyor; yunuslar, foklar, ayılar, kutup ayıları, tilkiler, rakunlar ve kediler için farklı reseptörlerin nasıl kullanılacağını öğreniyor. Yani virüs birçok mutasyona uğruyor. ve bu yeni reseptörleri öğrendikçe insanlarda daha etkili hale gelecektir.” “ O devam etti.

ABD'nin birçok eyaletindeki çiftliklerde sığırlarda görülen salgınlar, virüsün çiftlik kedilerine ve üç insana yayıldığını gösterdi. Sığır eti ve sütte de viral partiküller tespit edilmiş olsa da uzmanlar, gıda tedariğinin güvenli olduğunu ve nüfusa yönelik riskin düşük olduğunu vurguluyor.

Son zamanlarda Meksika'da insanda görülen H5N2 enfeksiyonu, bu virüslerden herhangi birinin memeliler için oluşturabileceği riskin altını çizdi. Uzmanlar, dünyanın en ücra köşelerine bile yayılmış olan H5N1'e dikkat çekiyor.

HALK ARASINDA HENÜZ BİR SALGIN YOK

Şu anda virüsün insandan insana yayılma yeteneğini geliştirdiğini gösteren hiçbir kanıt yok. Şu ana kadar gözlemlediğimiz az sayıdaki insan bulaşması, enfekte hayvanlarla yakın temasta bulunan kişilerde meydana gelen münferit olaylardır. Ancak bu durum bazı ülkelerin halihazırda önlem almasını engellemedi.

Finlandiya, Avrupa Birliği'nin büyük miktarda H5N8 bazlı aşı siparişi vermesinin ardından risk altındaki kişileri aşılamaya başlayan ilk ülke olmaya hazırlanıyor ve diğer ülkeler de benzer adımlar atmaya hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir