Bakan Şimşek'ten Dış Ticaret Dengesi Açıklaması


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Cari açığın azalması, dış finansman ihtiyacını azaltacak, daha fazla kalıcı rezerv birikimi sağlayacak, dış borcun milli gelire oranını azaltacak, finansal istikrarı daha da güçlendirecek, finansal istikrarı daha da güçlendirecek, Kredi notu artışımızın devam etmesi için yol gösterecek ve hedeflerimize ulaşmamızda önemli rol oynayacaktır.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından açıklanan dış ticaret dengesi verilerine ilişkin açıklama yaptı. Şimşek şunları söyledi:

Mayıs ayında yıllık ihracat 260 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, ithalat geçtiğimiz yıl 29 milyar dolar azaldı. Yıllık dış ticaret açığı 35 milyar dolar artarak 87 milyar dolara geriledi. Turizmdeki güçlü trend sürüyor ve mayıs ayında yabancı ziyaretçi sayısında yıllık %14 artış yaşandı. Mayıs ayında yıllık cari açığın bir önceki aya göre 6 milyar dolar artarak 26 milyar dolar civarına düşmesini bekliyoruz. İkinci çeyrekten itibaren cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5'in oldukça altında olmasını bekliyoruz. Cari açığın azalması, dış finansman ihtiyacını azaltacak, daha fazla kalıcı rezerv birikimi sağlayacak, dış borcun milli gelire oranını azaltacak, finansal istikrarı daha da güçlendirecek, kredi notu artışlarının devam etmesinin önünü açacak, kredi notu artışlarının devam etmesinin önünü açacak ve ekonomide önemli bir rol oynayacaktır. hedeflerimize ulaşmamızda önemli rol oynuyor.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir