Avdagiç'ten dolar ve enflasyon yorumu

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Döviz kuru ile enflasyon arasındaki fark eninde sonunda daralacak. Bu sürecin kontrolünün sağlanması ve sürdürülebilir hale getirilmesi ekonomimiz açısından çok önemli.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, döviz kuru ile enflasyon arasındaki farkın eninde sonunda kapanacağını belirterek, “Bu sürecin kontrolünün sağlanması ve sürdürülebilir hale getirilmesi ekonomimiz açısından çok önemli” dedi. . dedi.

İTO Başkanı Avdagiç, temmuz ayında Oda Konseyi'nde iş gündemine ilişkin değerlendirmelerini yaptı.

Avdagiç, enflasyonla mücadelede yılın ilk yarısının geride bırakılmasıyla deflasyonist sürecin kapısının açıldığını söyledi.

Yıllık TÜFE artış oranının yüzde 71,6, ÜFE'nin ise yüzde 50,09 olduğu bilgisini paylaşan Avdagiç, şöyle konuştu:

“Odamız tarafından açıklanan fiyat endekslerinde geçimini sağlayacak ücretliler endeksindeki artış yüzde 82,14, toptan eşya fiyatları endeksi ise yüzde 60,49 olarak gerçekleşti. Buna dikkatinizi çekmek isterim. TÜİK ve İTO endekslerinin ortalaması ise Geçtiğimiz yıl yüzde 66 olan dolar-euro sepeti kurundaki artışın sadece yüzde 25,2 olması hem dış ticaretimizi hem de iç piyasamızı istikrarsızlaştırıyor, döviz kuru ile enflasyon arasındaki korelasyonu zayıflatmamaya dikkat etmeliyiz” dedi. Bunu geçmişte yaşadık ve bir daha yaşanmasını istemiyoruz.”

Avdagiç, döviz kuru ile enflasyon arasındaki farkın açık kaldığı her anın ihracatın aleyhine, ithalatın lehine çalıştığının altını çizdi.

Döviz kuru ile enflasyon arasındaki farkın eninde sonunda kapanacağını vurgulayan Avdagiç, şöyle konuştu: “Enflasyon ile döviz sepeti arasındaki bağın kopmaması halinde ekonomimizin bu süreci kontrol altında tutması ve sürdürülebilir hale getirmesi çok önemli. Yılın ikinci yarısında ihracatta kalıcı bir düşüş, ithalatta ise hızlı bir artış olmayacak.” “Konu olabilir.” dedi.

“DEVLET TAHVİLLERİNE YABANCI GİRİŞİNİN REKOR SEVİYELERE ULAŞMASI SÜRPRİZ OLMAYACAK”

Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisindeki normalleşmenin uluslararası yatırımcılar tarafından yakından takip edildiğini ve ciddi tepki aldığını söyledi.

Bu bağlamda Avdagiç, geçen yılın haziran ayından bu yana Türkiye'ye ciddi bir yabancı yatırım girişi yaşandığının altını çizerek, özellikle tahvil tarafında büyük bir giriş ve enflasyonda ciddi bir yavaşlama beklediklerini ifade etti.

Avdagiç, “Faizlerin düşmesiyle getirisi artan devlet tahvillerine yabancı girişinin önümüzdeki dönemde rekor seviyelere ulaşması sürpriz olmayacak” dedi. dedi.

“ENFLASYONUN YÜZDE 50 ARALIKLARININ ALTINA DÜŞMESİ BÜYÜK KIRMA NOKTASI OLACAK”

İTO Başkanı Avdagiç, dar gelirliden iş dünyasına kadar herkesin yakından takip ettiği en önemli konunun enflasyon olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

“Haziran ayı son verileri açıklandı. Beklentilere paralel olarak Mayıs ayında yüzde 75,45 ile zirve yapan yıllık TÜFE artışı, haziran ayında yüzde 71,6'ya gerilemişti. Hatırlanacağı üzere geçen temmuz ayında aylık TÜFE artışı yüzde 9,49 seviyesindeydi. Ağustos ayında ise yüzde 9,49 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki iki ayda artış oranları yüzde 2 civarında olacak, iki ay sonra yıllık TÜFE'yi yüzde 50'nin altında göreceğiz, bunun altına düşeceğini belirtmek isterim. Baz etkisi nedeniyle %50 aralığında ciddi bir kırılma yaşanacak, “Bunun psikolojik etkileri de olacak ve fiyatların gelecekteki davranışlarının iyileşmesine de katkı sağlayacak.”

Avdagiç, iş dünyası olarak çok taraflı uluslararası ilişkiler kurmayı önemli gördüklerini, Azerbaycan'la güçlenen ilişkilerin yanı sıra diğer komşularla daha yakın işbirliği ve daha güçlü ekonomik ilişkiler kurma çabalarını da takdir ettiklerini söyledi.

Dünya geneline bakıldığında ülkelerin komşularıyla en fazla ticaret yaptığının görüldüğünü vurgulayan Avdagiç, komşu ülkelerin Türkiye'nin toplam ihracatındaki payının halen yüzde 12-13 civarında olduğunu kaydetti.

Avdagiç, Türkiye'nin bu ülkelere ihracat potansiyelinin yüksek olduğu dikkate alındığında mevcut rakamların oldukça düşük olduğunu vurgulayarak, bu ülkelerle ticaretin artırılması gerektiğini vurguladı.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir