Kripto para birimlerini almalı mıyız yoksa satmalı mıyız? – Güncel ekonomi haberleri

Son haftalarda küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve ABD'de resesyona ilişkin endişeler, kripto para piyasalarında sert düşüşlere yol açtı.

Tarihe “Kara Pazartesi” olarak geçen 5 Ağustos'ta Bitcoin değerinin yüzde 20'sinden fazlasını kaybederek 49 bin dolara geriledi.

Ancak bu düşüşlerin ardından piyasada bir toparlanma süreci başladı. Özellikle ABD Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) ve istihdam verilerinin beklenenden düşük gelmesi piyasalardaki resesyon korkularının azalmasına bir nebze olsun katkı sağladı.

Verilerin ardından Bitcoin bir kez daha toparlanma sürecine girdi ve 60 bin dolar seviyesini test etmeye başladı.

Kripto para piyasaları uzmanı Helin Çelik de son dönemde yaşanan düşüşün ardından piyasada toparlanma yaşandığını söyledi.

“YATIRIMCILAR SATIN ALMA FIRSATLARINI ARIYORDU”

Kurumsal yatırımcıların dipten alım eğiliminin kripto para piyasasını destekleyen önemli bir faktör olarak öne çıktığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti: “Goldman Sachs bu dönemde 109 milyon dolar değerinde Bitcoin satın aldı. Ek olarak, borsalara giren stabilcoin rezervlerinde de önemli bir artış yaşandı. 30 günlük ortalamada 53 milyar doları aşan stabilcoin rezervleri, yatırımcıların piyasada nakit beklerken satın alma fırsatlarını da beklediklerini gösteriyor.“dedi.

Ona göre madencilerin yüksek üretim maliyetleri nedeniyle kripto paralarını satmakta tereddüt etmesi de piyasadaki arzı azaltarak fiyat artışına katkıda bulunuyor.Madencilerin satış eksikliği ve stabilcoin girişleri sayesinde Bitcoin fiyatları yeniden 60.000 dolara yükseldi. Bu gelişme, özellikle Bitcoin madenciliğinin maliyetinin 47.000 dolar civarında olduğu göz önüne alındığında, piyasadaki olumlu havayı destekledi.“dedi.

Çelik, 49 bin dolar seviyesinin Bitcoin için önemli bir destek seviyesi olduğunu ve yatırımcıların bu seviyelerden alım yapmaya başladığını söyledi.

ÖNEMLİ DESTEKLEYİCİ FAKTÖRLER

Kripto para piyasasını etkileyebilecek önemli faktörler arasında ABD seçimleri, FED faiz kararları ve jeopolitik riskleri sıralayan Helin Çelik, şunları söyledi:

“Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kripto paralara daha olumlu baktığı, dolayısıyla kripto para camiasının Trump'a destek verdiği iddia ediliyor. Öte yandan Kamala Harris'in danışmanlarının kripto paralara karşı daha muhafazakar bir tutum sergiledikleri ve stablecoin'lerin yasaklanması konusunda ciddi girişimlerde bulundukları biliniyor. Rusya ve Hong Kong, kripto paralar alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor Rusya, uluslararası ticarette ilk kripto para ödemesini yıl sonuna kadar yapmayı hedeflerken, bireysel madencilik operasyonlarına yönelik kotalar da Putin'in imzaladığı yeni yasadan belirleniyor. “FED'in eylül ayında faiz indirimi yapması beklense de yatırımcılar bu süreci yakından takip ediyor. Bu, piyasadaki finansman maliyetlerini azaltarak hem şirketlerin hem de hanelerin eline daha fazla para geçmesini ve dolayısıyla yatırımın artmasını sağlayabilir.”

Altcoin yatırımcılarını da uyaran kripto para piyasaları uzmanı Helin Çelik, şunları söyledi: “Merkezi olmayan borsalarda her gün yüzlerce yeni altcoin piyasaya sürülürken çoğunun kısa sürede değer kaybettiği gözlemleniyor. Bu nedenle yatırımcıların bilinen ve güvenilir projelere yönelmesi önemlidir.“dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir