Trump: Hamas destekçileri sınır dışı edilecek, ABD'de İsrail'i yok etmek isteyenler istemiyoruz

Cumhuriyetçi aday Trump, Yahudi karşıtlığına karşı düzenlenen etkinlikte Hamas'ı hedef aldı.

REKLAM

5 Kasım seçimlerinde eski ABD başkanı ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Pazar günü düzenlenen bir etkinlikte, iktidara gelmesi halinde Hamas destekçilerini sınır dışı edeceğini söyledi.

New Jersey'deki “Antisemitizmi Durdurun” etkinliğinde konuşan Trump, “Başkan olduğumda yabancı cihatçı sempatizanları hızla sınır dışı edeceğim ve Hamas destekçileri de ülkeyi terk edecek” dedi.

“Amerika'dan nefret ediyorsanız, İsrail'i yok etmek istiyorsanız sizi ülkemizde istemiyoruz.”

Trump ayrıca “Gazze Şeridi gibi teröristlerin istila ettiği yerlerden” gelen mültecilerin ABD'ye giremeyeceğini söyledi.

“Bu işi bitirip normale dönmelisiniz. Bunu yapma şeklini beğendiğimden emin değilim ama (Hamas'a karşı) bir zafer kazanmalısınız. Bir zafer kazanmalısınız ve bu da Uzun zaman oldu” dedi. Nisan ayında yaptığı açıklamada eski başkan.

ABD'de başkanlık seçimi 5 Kasım'da yapılacak ve Trump, Demokrat aday Kamala Harris ile yarışacak.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bine yakın Filistinli öldürüldü, 90 binden fazlası da yaralandı.

Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

Diplomatlar, ateşkes anlaşmasının İran ve Lübnan Hizbullahını Hamas başkomutanı Fuad Şükür ve Siyasi Büro şefi İsmail Haniye'nin öldürülmesine yanıt vermemeye ikna edeceğini umuyordu.

Kirby, İran'ın hazırlıklarını tamamladığını, çok kısa sürede herhangi bir uyarıda bulunmadan saldırabileceğini ve açıklamalarının ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Arabulucular, Hamas'ın kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi ve İsrail tarafından hapsedilen Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında rehineleri serbest bırakacağı üç aşamalı bir plan üzerinde aylardır çalışıyordu.

Başkan Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı plan üzerinde her iki taraf da prensipte anlaşmaya vardı. Ancak Hamas'ın önerdiği değişiklik ve İsrail'in açıklama önerisi, her iki tarafın da birbirini anlaşmayı bozmaya çalışmakla suçlamasına yol açtı.

Hamas, İsrail'in Mısır sınırında kalıcı askeri varlık ve Gazze'yi ikiye bölecek bir çizgi oluşturulmasını içeren taleplerini reddetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir