Güney Afrika'da aileler kızlarıyla yiyecek karşılığında evleniyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

ActionAid tarafından hazırlanan bir rapor, kuraklığın vurduğu Güney Afrika'daki ailelerin yiyecek karşılığında kızlarıyla evlenmeye zorlandığını ortaya çıkardı.

REKLAM

Güney Afrika uzun süredir El Nino hava olayının neden olduğu aşırı kuraklıktan muzdarip. Bu durumun 2023-24 tarım sezonuna etkisi, yaklaşık 56,8 milyon insanı yiyecek bulmakta zorladı.

ActionAid tarafından hazırlanan bir rapor, bunun sonucunda ailelerin yiyecek karşılığında kızlarını evlendirmeye zorlandığını ortaya çıkardı.

Yardım kuruluşu, Toplumsal Kalkınma Topluluğu'nun Güney Afrika devlet ve hükümet başkanlarının düzenli zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, “El Niño'nun neden olduğu kuraklığın yıkıcı etkileri karşısında genç kadınların korunmasına öncelik vermenin zamanı geldi” dedi. (SADC). .

“Tüm birikimim gıdaya gitti”

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, güney Afrika bölgesi son 100 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor.

Kuraklık, bu yılın başlarında, yetersiz yağışların mahsulün bozulmasına yol açmasının ardından başladı.

SADC zirvesinde İcra Sekreteri Elias Magosi, yaklaşık 68 milyon kişinin, yani bölge nüfusunun %17'sinin şu anda yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

ActionAid, kuraklığın genç kadınları ve kızları nasıl orantısız bir şekilde etkilediğini ve mevcut eşitsizlikleri nasıl daha da kötüleştirdiğini belgeledi.

“Güney Afrika'daki genç kadınlara yönelik koruma risklerinin azaltılması: Kuraklığın yol açtığı krizlere yönelik politika tepkileri” başlıklı rapor, gıda güvensizliği, ekonomik zorluklar ve sosyal istikrarsızlık arttıkça genç kadınların şiddet, sömürü ve dışlanma risklerinin nasıl arttığını vurguluyor.

Raporda ayrıca bölgedeki genç kadınların korunmasına ve güçlendirilmesine yönelik acil ihtiyaç vurgulanıyor.

29 yaşındaki Joan, “Bütün birikimimi yiyecek almak için kullandım, bazen yiyecek olmadığı için aç karnına uyuyoruz. Kuyuların çoğu kurudu, su bulmak için çok uzun mesafeler yürümek zorunda kalıyoruz” dedi. Zambiya'dan. .

Kuraklık, birçok çiftçi topluluğunun ekonomik fırsatlarını sekteye uğrattı; aileleri bu durumla başa çıkamaz hale getirdi ve yiyecek karşılığında kızların zorla erken evlendirilmesi gibi yöntemlere başvurmaya başladı.

Zambiya'nın Siamuluwa köyünden 19 yaşındaki Emily, “Kuraklık, gıda tedarikini güvence altına almak için evlenen genç kadınlar ve kızlar üzerinde önemli bir etki yaratıyor” dedi.

“Birçok durumda, bu kızların yiyecek ve tüm temel ihtiyaçları için kocalarına güvenmeleri bekleniyor, bu da onları cinsiyete dayalı şiddete karşı savunmasız hale getirebilir” diye ekledi.

ActionAid'in özeti aynı zamanda ücretsiz bakım işinin artan yükünün, temel hizmetlere ve desteğe azalan erişimle birleştiğinde kadınları nasıl sömürüye ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı savunmasız bıraktığını da ayrıntılarıyla anlatıyor.

24 yaşındaki Zimbabveli genç kadın Nyaradzo, şunları söyledi: “Gençler kuraklıktan dolayı yardım alamıyor, biz de hükümetten yardım alamıyoruz. Durum böyle devam ederse genç kadınlar nasıl hayatta kalacak?” ?” diye sordu.

REKLAM

Rapor, politika yapıcıların göç ve yerinden edilme, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve krizler sırasında sağlık, beslenme ve eğitimde yaşanan aksamalara çözüm bulmak için acil eyleme geçmeleri yönünde çağrıda bulunuyor.

ActionAid, SADC liderlerini, genç kadınların ve kızların kuraklık gibi krizlerden korunmasını sağlamak için toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesine ilişkin üzerinde mutabakata varılan ilke ve hükümleri içselleştirmeye, saygı duymaya, izlemeye ve raporlamaya çağırdı.

ActionAid'in Zimbabwe ülke direktörü Joy Mabenge, “Bölgedeki mevcut durum, kuraklığın kadınlar ve kızlar üzerindeki etkisinin kapsamlı bir toplumsal cinsiyet analizini gerektiriyor; bu da hükümet müdahalelerinin hedefi kaçırmamasını sağlamak için çok önemli” dedi.

“Ayrıca yetkililer, kadınların liderliğindeki sosyal koruma girişimleri için esnek finansmana öncelik vermeli.”

REKLAM

SADC zirvesi 17 Ağustos'ta Zimbabwe'nin başkenti Harare'de düzenlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir