Osteoporozun önlenmesinde D vitamini büyük önem taşıyor

genişletmek

KAYNAKİHA

Tavas Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr., osteoporozun kemikleri daha kırılgan hale getirdiğini, kalsiyum ve diğer minerallerin kaybı nedeniyle kırık riskini artırdığını söyledi. Mustafa Özer, şunları söyledi: “Osteoporoz, her yıl dünya çapında milyonlarca insanın kemik kırılmasına neden olan yaygın bir sağlık sorunudur. Özellikle 50 yaş üstü kadınlar osteoporoz açısından yüksek risk altındadır. Ülkemizde 2024 yılında yapılan araştırmalara göre 50 yaş üstü kişiler değerlendirildiğinde her üç kadından birinde osteoporoz tespit edilirken, bu oran erkeklerde beşte birdir. Osteoporoz çok yaygın olduğundan erken tanı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve gerekli takviyelerle osteoporoz riskinizi azaltabilirsiniz. Özellikle kalsiyum ve D vitamini açısından zengin bir beslenme, kemik sağlığının korunmasında önemli rol oynuyor” dedi.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanı, osteoporozun en sık görülen semptomlarının sırt ve bel ağrısı, boyda kısalma ve kemik kırıklarında artış olduğunu söyledi. Dr. Mustafa Özer, “Belirtiler ileri evrelerde ortaya çıktığı için düzenli kemik yoğunluğu kontrolleri yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. “Özellikle yüksek riskli vatandaşların yani menopoza girmiş kadınların, yaşlıların, kalsiyum ve D vitamini düzeyi düşük olanların, uzun süre kortizon bazlı ilaç kullananların, hiçbir semptomu yok.”

Osteoporoz tanısında DEXA, öykü, fizik muayene, laboratuvar testleri ve radyografik incelemelerin önemli olduğunu açıklayın. Mustafa Özer, DEXA taramasının kemik mineral yoğunluğunu ölçerek osteoporozun varlığını doğruladığını, laboratuvar testleri ve görüntüleme tekniklerinin diğer sağlık sorunlarının ve kırık riskinin değerlendirilmesine yardımcı olduğunu söyledi. Osteoporozu önlemenin yollarını açıklayın, Uz. Özer, “Kemik rezervlerinin kalsiyumla yenilenmesi gerekiyor, dolayısıyla D vitamini çok önemli. D vitamininin en büyük kaynağı güneştir.

Beyaz peynir, süt, yoğurt gibi besinleri tüketirken dikkatli olmalısınız. Ayrıca kemikleri destekleyen kas kütlesini güçlü tutmak için yürüyüş ve egzersizler yapılmalıdır. İleri osteoporozda omurga kırıkları meydana geldiğinde, ağrıyı hafifletmek ve kemikleri güçlendirmek için ameliyat yapılabilir. Sigarayı bırakmak, alkol tüketimini azaltmak, kalsiyumdan zengin beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak osteoporozun ilerlemesini önlemeye yardımcı olur” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir