Avrupa Yatırım Bankası eski başkanına yolsuzluk soruşturması

Avrupa Savcılığı (EPPO), 2 eski EIB çalışanının dokunulmazlıklarının kaldırılması ve kurumun Lüksemburg'daki binaları ile arşivlerinin incelemeye açılması taleplerinin kabul edildiğini duyurdu.

Açıklamada, dokunulmazlığın kaldırılması talebinin yolsuzluk, nüfuz ve AB fonlarının kötüye kullanıldığı iddialarına yönelik bir soruşturma kapsamında yapıldığı vurgulanıyor.

Açıklamada, şüphelerin Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi (OLAF) tarafından EPPO'ya bildirildiği ve yasal zorunluluklar gereği 2 eski EIB çalışanının dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla EPPO soruşturmasının etkin bir şekilde devam edebileceği, tüm delillerin toplanabileceği ve konunun tam olarak aydınlatılabileceği belirtildi.

“Bana yöneltilen suçlamalar tamamen saçma ve asılsızdır.”

Avrupa Savcılığı soruşturma altındaki kişilerin isimlerini açıklamasa da eski EIB Başkanı Werner Hoyer şunları söyledi: “Bana yönelik suçlamalar tamamen saçma ve asılsız.” Bir açıklama yaptı.

Hoyer, Avrupa Birliği Savcılığı ile tam işbirliği içinde olduğunu ve konunun soruşturularak tüm gerçeklerin açıklığa kavuşturulmasını beklediğini söyledi.

Ancak soruşturmanın merkezinde bir AYB çalışanının işine son verilmesinin ardından aldığı tazminat yer alıyordu.

Alman Werner Hoyer, 2012-2023 yılları arasında EIB'nin başkanlığını yapmıştı.

Merkezi Lüksemburg'da bulunan AYB, bir AB finans kurumu olarak belirlediği hedefler doğrultusunda kamu ve özel sektöre uzun vadeli uygun fiyatlı krediler sağlamaktadır. EIB yılda yaklaşık 80 milyar Euro kredi veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir