Balıkçılar “vira bismillah” diyerek denize açılıyor

Denizlerde avlanma yasağının sona ereceği 1 Eylül öncesinde balıkçılar teknelerini ve ağlarını onararak yeni sezona hazırlandı.

Teknelerini ve ağlarını tamir eden balıkçılar, “vira bismillah” diyerek ağlarını denize bıraktı.

Balıkçılar, eylül ayında denizde hamsi, palamut, istavrit ve sardalye olmak üzere 4 tür balık yakalamayı beklediklerini söyledi.

Balıkçılar ayrıca vatandaşlara günlük tüketebilecekleri tüm balıkları almalarını tavsiye ediyor.

SAMSUNG

Canik Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törende balıkçılar sezonun başlangıcını altın çalarak kutladılar.

Vali Orhan Tavlı, tüm balıkçılara hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, 15 Nisan'da başlayan av yasağının 1 Eylül'de sona erdiğini hatırlattı.

Balıkçılara av yasaklarına uyma çağrısında bulunan Sağlam, şunları söyledi: “Av yasaklarının bir nedeni var. Biz vatandaşlarımızı ucuz balıklarla besleyebilmek ve gelecek nesillerimize sürdürülebilir balıkçılık bırakmak istiyoruz. Her canlının bu fırsata sahip olması gerekir. Üreme mevsiminde üremek için.” dedi.

Türkiye'de trol ve gırgır balıkçılığının ilk sırada yer aldığı ilin Samsun olduğunu belirten Sağlam, şöyle konuştu: “Geçen yıl Samsun'da 59 bin 800 ton trol avcılığı yapılırken, ülke genelinde trol avcılığı 350 ila 400 bin ton arasında gerçekleşti. En çok çaça balığı avlandığını belirterek, “Üstelik bu yıl palamut daha bol olacak ama deniz suyu henüz soğumadı. Balıkçılarımız 15 gün daha beklerse balıkların daha yağlı ve yağlı olacağını düşünüyoruz. Çok güzel.” dedi.

Balıkçıların deniz suyu sıcaklığını takip etmesi gerektiğini vurgulayan Sağlam, şöyle konuştu:

“Bakanlığımız bu yıl ilk defa 400 bin tonluk hamsi kotası getirdi. Her tekneye bir kota tahsis edildi. Bu teknelerin hem karaya çıktıkları hem de bulundukları yerleri sürekli takip edeceğiz. Balıkçıların kotaya uyması gerekiyor. Deniz suyu henüz soğumadı. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı “Gelecek yıl sezonun 1 Eylül'de değil 15 Eylül'de başlamasını Bakanlığımıza teklif edebiliriz” dedi.

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç da verimli bir sezon beklediğini belirterek, “Bu yıl balıkçılık konusunda kendimize güveniyoruz. Her şey yolunda görünüyor. Hava biraz sıcak, orada sıkıntımız var ama gerisi çok. Denizde hamsi var, başta palamut, istavrit ve mezgit var.” “Ve çinekoplar birbirini tamamlayacak ve bu yıl havalar biraz soğuduğunda güzel avlar olacak.” dedi.

Şimdi

Balıkçılar, Ordu Valiliği ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün Yalıköy Balıkçı Barınağı'nda düzenlediği törene aileleriyle birlikte geldi.

Vali Muammer Erol ve Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, sezonun tüm balıkçılara hayırlı olmasını diledi.

balıkçılar "vira bismillah" Diyerek denize gitti

Namazın ardından aileleriyle vedalaşan balıkçılar, tekneleriyle “Vira bismillah” diyerek Karadeniz'e doğru yola çıktı.

Perşembe günü Balıkçı Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, yeni sezonda palamutun bol olmasını beklediğini belirterek, eylül ayında palamut fiyatlarının düşeceğini ve vatandaşların balığı bol bol tüketebileceğini söyledi.

Sinop

Sinop Limanı'nda düzenlenen sezon açılış töreninde konuşan Vali Mustafa Özarslan, balıkçılığın Sinop ekonomisi için çok önemli olduğunu söyledi.

balıkçılar "vira bismillah" Diyerek denize gitti

Balıkçıların 4,5 aydır süren deniz özleminin artık sona erdiğini vurgulayan Özarslan, şöyle konuştu:

“Üç tarafı denizlerle çevrili olan Sinop için balıkçılık faaliyetleri çok önemli. Sinop, bu balıkçılık sezonunda da verimli sularıyla Karadeniz balıkçılık sektörüne öncülük etmeye devam edecek. Bunu yaparak kurallara mutlaka uyacağız. Önemli ama burada önemli olan öz kontrol. Balıkçılarımızın kendilerinin yapacakları denetim her şeyden önemli. Denizlerimizi kirletmeyelim, kazasız, sorunsuz geleceğimize sahip çıkalım.”

Zonguldak

Zonguldak'ın Kilimli ilçesindeki balıkçılar, denizde avlanma yasağının sona ermesine kısa süre kala Kilimli limanında son hazırlık ve kontrolleri yaptı.

Bu yıl denizde bol miktarda palamut avlamayı bekleyen balıkçılar, yeni sezonda verimli bir sezon geçirerek vatandaşların ucuz fiyatlarla balık yemesine olanak sağlamayı hedefliyor.

Kilimli Kaymakamı Necdet Özdemir burada yaptığı konuşmada, balıkçılığın ülke için önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Vatandaşların doğal ve sağlıklı gıdaya daha fazla ulaşabilmesinin önemine vurgu yapan Özdemir, şöyle konuştu: “Bu sezon ne kadar iyi olursanız bu gıda vatandaşlarımıza o kadar ucuz ve bol olur. Bu sezon daha fazla yiyeceğin olacak.” “Umarım bu sezon önceki sezonlara göre çok daha iyi olur.” dedi.

balıkçılar "vira bismillah" Diyerek denize gitti

Denizlerin temiz tutulmasının önemli olduğunu söyleyen Özdemir, şöyle konuştu: “Denizlerimizi her türlü atık ve kirlilikten korumak ve balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlamak için devletin koyduğu kurallara uymak, balıkçılığın geleceği açısından çok önemli. Balıkçılık Yasal sınırlar içerisinde avlanmamız çok önemli.” dedi.

Kentte 15 yıldır balıkçılık yapan Murat Bozkurt da yeni sezondan umutlu olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Son yıllarda palamuttan pek verim alamadık ama palamut kendini gösterdi. Bu yıl da bol miktarda palamut bekliyoruz. Umarım çinop da olur, bereketli, kazasız bir sezon dilerim.” dedi.

Kocaeli

Karamürsel ilçesi Ereğli sahilinde düzenlenen törende balıkçılar, gece saat 00.00'da av yasağının sona ermesinden önce bir araya gelerek dua etti.

Törende hazır bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, şunları söyledi: “Balıkçılarımıza yeni sezonun hayırlı olmasını, kazasız belasız tamamlamalarını Allah'tan niyaz ediyorum. İnşallah sezonu çok daha verimli ve verimli bir şekilde tamamlarlar. önceki yıllara göre daha güvenli.” dedi.

balıkçılar "vira bismillah" Diyerek denize gitti

Karamürsel Belediye Başkan Yardımcısı İlkay Kaya da yeni sezonun hayırlı ve bereketli geçmesini temenni etti.

Türk bayrağı ve baklavanın tekne sahiplerine teslim edilmesinin ardından kortej oluşturan balıkçılar, meşalelerini yakarak avlanma alanlarına doğru yola çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir