
Gastronomi ve sinema … İki farklı dünya. Ancak, sıkı bağları olan iki farklı kültür. Sinema hayatı tanımlar ve yiyeceklerin yaşamın en önemli unsurudur. Şimdiye kadar ekrana yansıyan filmler var, sadece şeflerin hayatına ve Food'un sahneleriyle ünlü filmlere odaklanan filmler var: Bu iki dünyayı yan yana getiren festival bu yıl ilk kez düzenlendi.
Son yıllarda, “itibarını artıran gastronomi çikmiş, bu festivalle tekrar açıklandı.
Festolṅn fesṫvaliz
Festivalin teması “masadan beyaz ekrana: yiyecek ve sinemanın noktası” idi. Festivalin açıldığı Köstem Zeytinyağı Müzesi hariç tüm etkinlikler, sinema ve tiyatro dünyasında iki önemli isimle çığlıklara getirilen kültürel ve sanat yeri Urladam'da düzenlendi.
“Ölümsüz Z” nin Nilgüt Yank EmirtlU festivalin açılış filmi oldu. Belgeselin gösteriminden önce açılış konuşmasını yapan Gülper Ergün festivalinin direktörü, sadece bir festival değil, aynı zamanda bir rüya da olduğunu söyledi. “Yiyeceklerin sadece karısını beslemediğini biliyoruz, yemek bir kültürü taşıyor, bir anı söylüyor, bir kimlik kuruyor. Sinema, bu anlatıyı sınırların ötesine getiren en güçlü araçtır ve sadece gastronomi ve sinema bir araya getiriyoruz, sadece iki alan, bir topluluk, bir alan, bir gelecek bile, festival felsefesini bir araya getirmeyi hayal ettik.
Önemli İsimler
Festivalde sadece film ve tatma filmleri çekilmedi. “Gastro Sınıfı” ve “Sine Class” başlıkları altında esas olarak sinema ve gastronomi ile birleştirilen röportajlar ön plana geldi. Bu faaliyetlerde Ezel Akay, Gecikti Ismet, Handan Kaygusuzer, Nihat Özdal, Kemal Varol, Prof.R. Seda Genç, Surma Guhen ve Şef Aylin Yazoncioğlu, Şef Osman Serdoğlu ve Gökmen Sönen, Ahmet Güzelyağdöken, Erran Kesal, Nazan Kesal, Prof.R. Dr. Ragık Tarancı, MERIS CIL, Prof.R. Dr. Mehmet Ali KILIÇBAY, Doç. Ahmet Uhri, Umut Tilu, Serdar Akar, Erkan Can, Ebru Korali, Guven Karar, İSMAIL ETURK, Seylan Ereter Diaz, Fadik Sevin atasy ve Yeşim Ustaoğlu festivaldeki katılımcılarla tanıştı.
Festivalin son günü ve en ilginç olanı, belki de en çok üst üste gelen sinema ve gastronomi, “Lezzetli Sinema” idi. Katılımcılar, filmin gözlem deneyimini daha fazla duygu ile zenginleştiren orijinal bir etkinliğe katılma fırsatı buldular.
Yerel nüfusun ilgisi
Yapalım, iş önemlidir. Hem bölge için, gastronomi hem de Izmir kültürel dünyası için önemli bir adım ve yerel ölçekte çığlık atıyor. Her şeyden önce kutlamalısın. Bununla birlikte, yerel yapımcıların ve yerel halkın festivale katılmaları ve festivalin mülküne doğru bir adım atması gerektiğini de belirtmelidir. Festival alanında, gastronomi adına çok az kabin olmalı, yerel nüfusun festival hakkında fazla ilgisi ve bilgisi olmamalı ve böyle önemli bir dönüm noktası ruha zarar vermemelidir.
Açılış konuşmasında Gülper Ergüt şunları söyledi: “Bir topluluk, bir bölgeyi, hatta bir geleceği birlikte getirmeyi hayal ettik, sadece tespit edilmesi gereken iki alan değil ve işi kaybetmemesi önemlidir. Her festivali geliştirmek için yerel üreticiler ve halka entegre olmak gerekir …