CHP'den Bakırlıoğlu Çiftçinin Borçları İçin Hükümete Çağrı – Son Dakika Siyasi Haberler

Çiftçiler, artan üretim maliyetleri nedeniyle oluşan borçlar nedeniyle protestolarına devam ediyor. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar İlçesi Sarıçalı Mahallesi'nde çiftçilerle buluştu. Bakıroğlu, üreticilere şunları söyledi: “Dekara en az 30 bin lira zararım var. “Ürünü hasat edemiyoruz çünkü hiçbir değeri yok, hepsi tarlada kaldı, bitkin düştük” gibi ifadelerle sıkıntılarını anlattığını söyledi. Bakırlıoğlu, şunları söyledi: “Çiftçilerimizin 700 milyar liralık borcu ödenemiyor. Toplam 700 milyar liralık borcun 550 milyar lirası kamu bankalarına, 150 milyar lirası da özel bankalara olan borçlar. Yıllardır hükümeti uyarıyoruz; Bu borcun bu noktaya gelmemesi gerekiyordu. Hükümetten talebimiz: Çiftçinin kamu ve özel bankalara olan borçları acilen yeniden yapılandırılmalıdır. Bir ya da iki yıl değil, en az 5 yıla yayılmış; Faizsiz yenilenmesi gerekiyor” dedi.

Ancak basit borç yapılandırmasının yeterli olmayacağını söyleyen Bakırlıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ayrıca çiftçilerimizin düşük faizli kredi alması lazım ki gelecek yıl tekrar üretime katkı sağlasınlar ki bu tarlalar gelmesin” gelecek yıl boş Şu anda çiftçilerimiz Ziraat Bankası'na gidiyor ve diyor ki; Borçlarımızı ödeyemeyeceğimizi söylediğimizde borçlarımız %50 faizle bir yıl süreyle erteleniyor. Bu faiz oranlarıyla çiftçinin gelecek yıl borçlarını ödeme şansı kalmıyor. Bu konu ulusal bir sorundur. “Gelecek yıl da böyle devam ederse salça ithal etmek zorunda kalacağız çünkü bu çiftçi artık salça üretemeyecek.”

İNCİRDEKİ FİYAT İNDİRİMİNE TEPKİ

Bursa'nın Gündoğdu Köyü'nde üreticiler incir alım fiyatlarının düşük olmasından şikayetçi oldu. Emeklerinin karşılığını alamadığını söyleyen üretici Altan Turhan, üretici arkadaşlarına dönerek incirini alan tüccarların bir gecede fiyatı sabitleyerek fiyatı düşürdüğünü ve incirleri değerinin altında satın aldığını söyledi. Turhan, “Ya birlikte olacağız ya da hiç birlikte olmayacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir