Dönüştürülmemiş altın rezervlerinin payı arttı

Borsa İstanbul, kıymetli maden aracı kurumları arasında dağıtılmak üzere rezerv olarak ayrılan kotanın 10 kilogram artırıldığını duyurdu.

Kıymetli maden aracı kurumlarına dağıtılmak üzere rezerv olarak ayrılan kota 10 kilogram artırıldı.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklama şöyle:

Bilindiği üzere, işlenmemiş altın ithalatındaki artışın dış ticaret dengesi ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, altın ithalatındaki artış hızının azaltılmasına yönelik tedbir olarak, 2019 yılı toplam aylık ithalat kotasının bir kısmı 07.08.2023 tarihi itibarıyla işlenmemiş altın ithalatının kapsamı; Kota uygulamasının başlangıç ​​tarihi olan 01.01.2022 tarihinden 07.08.2023 tarihine kadar, dahilde işleme rejimi kapsamında yapılan ithalat işlemleri dışında işlenmemiş altının ithalat işlemi (nakit ödeme) veya bir işletmenin sermayesine eklenen “bedava” ödeme olarak Türkiye'de yerleşik veya ihracat bedelinden mahsup edilecek veya mal karşılığı mahsup edilecek tüzel kişi), kota uygulamasına geçildikten sonra İstanbul A.Ş. Borsası'na üyeliği sağlanamayan kıymetli maden aracı kurumları ile 13. Bölüm Danıştay, 26.12.2022 tarih, E:2019/3051, K:2022 26.12.2022 tarih ve E:2019/3052, K:2022/ sayılı kararlarla /4968 sayılı kararları kapsamında işletme izinleri iade edilen kıymetli madenler 4966 sayılı Kanun, aracı kurumlar arasında dağıtılmak üzere yedek akçe olarak ayrılmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 05.03.2024 tarihli yazısını görünce; Bu kapsamda yedek olarak ayrılan kota 500 kilogramdan 510 kilograma çıkarıldı. Bu kapsamdaki üyelerimiz 25 kilogramı aşmamak üzere talep ettikleri miktarı her ayın ilk beş iş günü içerisinde Borsamıza ileteceklerdir.

Beş iş günü sonunda talep edilen toplam miktar 510 kilogramı geçerse tahsis edilen ortalama miktar, 510 kilogramın talep eden üye sayısına bölünmesiyle elde edilecektir. Bu tutarın altındaki üyelere talep edilen tutar, diğer üyelere ise eşit miktarda ödül verilecektir.

Bu kapsamdaki üyelerimiz 25 kilogramı aşmamak üzere talep ettikleri miktarı her ayın ilk beş iş günü içerisinde Borsamıza ileteceklerdir. Beş iş günü sonunda talep edilen toplam miktar 510 kilogramı geçerse tahsis edilen ortalama miktar, 510 kilogramın talep eden üye sayısına bölünmesiyle elde edilecektir. Bu tutarın altındaki üyelere talep edilen tutar, diğer üyelere ise eşit miktarda ödül verilecektir.

Bu alandaki kıymetli maden aracı kuruluşlarının, tahsis edilecek nihai kontenjan tutarlarını öğrenmek için ilgili ayın beşinci iş gününü takip eden iş günlerinde Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen talepler, Mayıs ayından itibaren her ayın ilk 5 iş günü içerisinde 09:00 – 18:00 saatleri arasında KASA uygulamasının (kasa.borsaistanbul.com) Elektronik Eğitim Sistemi (ELTAS) üzerinden online olarak iletilecektir. . ELTAS üzerinden bildirilmeyen başvurular işleme alınmayacaktır.

Ekte konuyla ilgili ELTAS kullanım kılavuzu bulunmaktadır. Bu kapsamda KASA uygulaması üzerinden oluşturulan 'İthalat Kota Talebi'nin varsa ikinci onaylayan tarafından onaylanması ve 'Talimat Tipi'nin 'Onaylandı' durumuna getirilmesi, güncellenmeyen taleplerin ise 'Onaylandı' durumuna getirilmesi gerekmektedir. Saat 18.00'den önceki 'Onaylandı' durumu dikkate alınmayacak ve Borsa tarafından onaylanacaktır. İptal ettiğiniz emisyonların dikkate alınması gerekecektir. Ayrıca ELTAŞ üzerinden başvuran üyelerin talepleri, belirlenen 510 kilogramlık rezerv kapsamına girmese bile otomatik olarak reddedilecektir.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen söz konusu yazı uyarınca diğer üyelerimize ait hisse dağıtımında değişiklik yapılmış olup, üyelerimizin Maden ve Kıymetli Taşlar Piyasası Müdürlüğü ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir