BOYACIOĞLU mu
Oluşturulma tarihi: 25 Ocak 2025 04:00
GAP’ın ardından Konya Ovası’na yönelik yeni bir eylem planı hayata geçiriliyor. Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2028 yılına kadar bölgeye 350,7 milyar liralık yatırım yapacaklarını söyleyerek suyun önemine dikkat çekti. Yılmaz, “Bölgemizde yeni obruklar görmek istemiyoruz.”
KONYA Ovası Projesi (KOP) eylem planı için ekonomi müdürlüğü dün hızlı trenle Konya’ya gitti. Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir’i kapsayan planın ana hatlarını açıklayan Başkan Yardımcısı Yılmaz, şunları söyledi: “Ankara, Konya’ya geldi. Bugün siz anlatacaksınız, biz dinleyeceğiz. KOP eylem planı kapsamında 166 projeye yaptığımız yatırımın toplam tutarı 350,7 milyar lira. “KOP bölgesini daha gelişmiş, daha güçlü ve daha rekabetçi hale getirmek için yeni tedbirler alıyoruz” dedi.
SAVUNMA SANAYİ İLE GÜÇLENİYOR
KOP’un merkezi olan Konya’nın son yıllarda sanayi ve tarım sektöründe önemli bir atılım yaptığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: “Konya, başta savunma sanayi olmak üzere ürettiği yüksek teknolojili ürünlerle hem yurt içinde hem de yurt dışında ilgi görüyor. Geçen yıl savunma sanayii ihracatımız 7 milyar doları aştı, “Bu yıl hedefimiz 8 milyar doları aşmak” dedi.
MODASI ASLA GEÇMEYECEK SEKTÖR: TARIM
Tarımı “modası geçmeyecek” stratejik bir sektör olarak gördüğünü belirten Yılmaz, bölgede bu alanda neler yapacaklarını şöyle anlattı:
“Sanayi ve ticareti karşılamayan tarımsal üretim artışı, yeterli katma değere ve toplumsal refaha dönüşmeyecektir. Suyun kıt olduğu bölgemizde en kritik konu verimli kullanımdır. Sürdürülebilir tarım ve çevre için suyun verimli kullanımının hayati önem taşıdığına inanıyoruz. KOP bölgesinde toprak ve suyun sürdürülebilir kullanımının sağlanması için akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik eğitim ve ekipman desteğine özellikle ağırlık verdik. Yeraltı suyunun aşırı kullanımı bu bölgeyi tehdit ediyor. Bindiğimiz dalı kesmemeliyiz. Bölgemizde yeni uçurumlar görmek istemiyoruz. “KOP eylem planıyla tarımsal üretimin merkezi olan kırsal kesimde üretken nüfusun azalmasını da önlemeyi hedefliyoruz.”
ENFLASYON HAKKINDA DAHA AZ KONUŞACAĞIZ
Tarım alanında alınacak tedbirlerin enflasyonla mücadeleye de katkı sağlayacağını belirten Başkan Yardımcısı Yılmaz, şöyle konuştu: “Enflasyonla mücadele süreci devam edecek. “Yıl sonu geldiğinde yine enflasyonu konuşacağız ama bu kadar konuşmayacağız” dedi.
YENİ KOP PLANININ RAKAMLARI
2028 yılında bölgede sulanan alan 1,6 milyon hektara, ıslah edilen alan ise 883 bin hektara çıkacak ve yeraltı suyu seviyesindeki düşüş durdurulacak.
Toplulaştırılacak alan 1,6 milyon hektara çıkacak.
Bölgenin tarımsal üretiminin Türkiye içindeki değer payı yüzde 15,5’e çıkacak.
Küçükbaş hayvan sayısı 7,5 milyona çıkarılacak.
İç Anadolu ve çevre bölgelerdeki üretim tesisleri, limanlar ve lojistik merkezleri arasındaki bağlantı hatları
kurulacak.
HER BİRİNE ÖZEL GELİŞTİRME TARİFLERİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da her ile özel kalkınma reçeteleri oluşturduğunu söyledi. Kacır, illerin öne çıkacağı alanları da şöyle anlattı:
Konya: Önceliğimiz savunma sanayi ve havacılık sektöründe üretim altyapısının geliştirilmesi olacak. Konya’da tarımsal üretimde genç girişimciliği, kooperatifçiliği ve araştırma altyapısını destekleyeceğiz. Dijital teknolojilerin ve akıllı tarım uygulamalarının kullanımını yaygınlaştıracağız.
Aksaray: Otomotiv alt sektöründe teknoloji kullanımının artırılması için özel sektör-üniversite iş birliğini güçlendireceğiz. Girişimcilik faaliyetlerini destekleyeceğiz.
KOP’un tanıtımının ardından bakanlar EKK toplantısını da gerçekleştirdi.
Karaman: Önceliğimiz mermer işleme ve katma değerli gıda ürünleri üretimine yönelik yatırım olacak.
Programdaki diğer iller: Nevşehir’de kabak çekirdeği yağı üretimine, Kırşehir ve Niğde’de biyogaz üretimine, Kırşehir’de et ürünleri işleme faaliyetlerine odaklanırken, maden kaynaklarını da üretimde kullanacağız. Jeotermal potansiyeli olan Niğde, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat’ta sağlık turizmini harekete geçireceğiz. Yozgat-Kayseri, Kayseri-Aksaray-Konya-Antalya ve Konya-Karaman-Mersin hızlı tren hatları ile Yozgat havalimanı projelerini de hayata geçireceğiz.
KİMLER KATILDI
KOP’a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Güvenlik Bakanı Sosyal Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı katıldı. İbahim Yumaklı lansmanı.