Doğuştan bir rahatsızlık olan Hirschsprung hastalığı, bebeklerin doğduğu andan itibaren ortaya çıkan dışkılama yetersizliği olarak biliniyor. Kalın bağırsağın alt kısmındaki bazı sinir hücrelerinin arızalanması sonucu ortaya çıkan bağırsak felci, çoğu ebeveynin bilmediği bir sağlık sorunu olarak değerlendiriliyor.
Diyarbakır Memorial Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Kemal Çiğdem ise bu hastalığın önemine dikkat çekti. Günümüzde sıklıkla kabızlıkla karıştırıldığını belirten Prof. Çiğdem, şöyle konuştu: “Kabızlık sonradan ortaya çıkabiliyor ancak bağırsak felci ilk günden itibaren var olan bir sağlık sorunu olarak görülüyor. Her ne kadar genel belirtiler aynı olsa da birçok aile bunun farkında olmayabilir. Bu durum tedavi edilebilir bir durumdur. Biz doktorlar olarak en önemli şey hastalığın erken tanısıdır.” Teşhis edilen vakalarda ameliyat olan çocuklara umut ışığı olabiliriz” dedi.
prof. Doğumdan sonraki ilk 24 saat ile 48 saat arasında dışkı çıkarabilen çocukların normal dışkılama sürecini anlatan Çiğdem, şöyle konuştu: “Hirschsprung hastalığının tanı aşamasında ilk günlerde belirti vermeyebiliyorlar. Bağırsakların görüntülenmesi ve biyopsi alınması sürecinde erken teşhis, erken tanı, tedavi ve ameliyat çok önemlidir.” “Biz bir ameliyat yapıyoruz ve başarı şansı oldukça yüksek olabiliyor, ameliyatla alınabiliyor, bağırsaklar ameliyat yerinden alınıp anüse kadar dikilebiliyor.”
Tekrarlama şansı oldukça düşük olan Hirschsprung hastalığında başarı şansının oldukça yüksek olabileceğini söyleyen Prof. Çiğdem, şöyle konuştu: “Fakat bazı durumlarda bu düşük oranı görebiliyoruz. Bu durumda tekrarlayan kabızlık atakları yaşanabiliyor. Ailelere önerimiz onları düzenli olarak takip etmeleri ve sonrasında da aynı hassasiyetle takip etmeleridir. Bazı durumlarda kabızlık atakları da yaşanabiliyor. Bunu fark eden ebeveynlerin bizimle iletişime geçmesi gerekiyor. Sağlığına kavuşan çocuklar bizim için her zaman mutluluk kaynağıdır” dedi.