Aşırı turizm, sağlık hizmetleri, atık yönetimi, su kaynakları ve konut üzerinde bölge sakinlerinin zararına baskı yapıyor.
Avrupa'nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden Barselona'da geçtiğimiz hafta sonu binlerce kişi aşırı turizmi protesto etmek için sokaklara döküldü.
Cumartesi öğleden sonra İspanyol şehrinin sokaklarında 140'tan fazla kuruluştan yaklaşık 3.000 kişi toplanarak sembolik olarak otel ve restoranların girişleri engellendi. Protestocular ayrıca “eve dön” sloganı atarak turistlere su tabancası sıktı.
Protestocular, uzmanların şehir ve Katalonya bölgesindeki ziyaretçi sayısında yeni rekorlar kıracağını söylediği yaz sezonu öncesinde eylem çağrısında bulunuyor.
Barselona, yılda 12 milyon ziyaretçiyle İspanya'nın en çok ziyaret edilen şehridir. hoş karşılıyor.
Artan ziyaretçi sayısı, sağlık hizmetleri, atık yönetimi, su kaynakları ve konut üzerinde kent sakinlerinin aleyhine baskı oluşturuyor. Otel ve konut inşaatlarındaki artış biyolojik çeşitliliği, doğal kaynakları ve tarihi alanları riske atıyor.
Barselona Belediyesi geçtiğimiz günlerde Ekim ayından itibaren turizm vergisini kişi başı 4 avroya çıkarmak için oy kullandı.
Son zamanlarda Avrupa'nın diğer gözde destinasyonlarında görülen hayal kırıklıkları, yerel yetkilileri turistler ve bölge sakinleri arasındaki ilişkiyi yeniden değerlendirmeye zorladı.
“Açık” duvar yazılarından açlık grevlerine kadar, aşırı turizmden mustarip olan destinasyonların buraya nasıl geri döndüğünü izleyin:
İspanya emlak krizini yönetmekte zorlanıyor
İspanya'da aşırı turizmin en önemli etkilerinden biri konut eksikliği ve kent sakinleri için artan kira fiyatlarıdır.
Bu yılın başlarında Malagalılar şehir merkezini duvarlara ve kapılara yapıştırdıkları çıkartmalarla ziyaretçilere kendileri hakkında ne düşündüklerini anlatıyorlardı. çıkartmalarla ilan etti.
Bunlar, “burası benim evimdi” (antes estaera mi casa) ve “burası şehrin merkeziydi” (antes estoera el centro) gibi çok yumuşak ifadelerden, “turist gibi kokuyor” (apestando a) gibi olumsuz ifadelere kadar uzanır. Tourista) ve hatta küfür.
Costa del Sol'daki şehir, güneşli iklimi ve nispeten düşük yaşam maliyeti sayesinde uzun zamandır yabancı ziyaretçiler için popüler bir destinasyon olmuştur. Ancak dijital göçebelerin şehre akın etmesiyle bölgedeki konut durumu kritik hale geldi.
Söz konusu “çıkarma girişimi” bar sahibi Dani Drunko tarafından başlatıldı. Yerel Diario Sur gazetesine konuşan Drunko, kampanyayı 10 yıldır yaşadığı evden “kovulduktan” sonra başlattığını anlattı.
Ev sahibinin, evi turistler için kısa süreli kiralık bir yere dönüştürmek istediği için kira pazarlığı yapmayı ve hatta evi kendisine satmayı reddettiğini iddia etti.
Hikaye, ev sahiplerinin uzun süreli sakinleri tatilciler lehine tahliye ettiği veya kiraları yalnızca yüksek gelirli dijital göçebelerin karşılayabileceği şekilde yükselttiği ülke çapında yankı buldu. Bu yılın başlarında İbiza'dan Malaga'ya ve Menorca adasına kadar ülke genelinde protestolar gerçekleşti.
Kanarya Adaları'nda da benzer bir tablo var.
Kampanyacılar, her yıl takımadalarda tatil yapan 10 milyondan fazla ziyaretçinin buradaki yaşamı mahvettiğini söylüyor. Artan ev fiyatları nedeniyle adalıların arabalarda ve mağaralarda uyuduğu bildiriliyor.
Yerel bir sivil toplum kuruluşu olan Ekolojistler Eylemde, adaların kitle turizminin baskısı altında “sosyal ve çevresel olarak çöktüğünü” söyledi.
Ekolojistler İş Başında raporu, yerel nüfusun neredeyse %34'ünün (yaklaşık 800.000 kişi) yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olduğu konusunda uyarıyor.
Kanarya Adaları'nda açlık grevi
Kanarya Adaları'na akın eden tatilciler için konaklama ve hizmet inşa etmek aynı zamanda arazi kullanımı, atık yönetimi, su kaynakları ve biyolojik çeşitlilik üzerinde de baskı yaratıyor.
Kanarya Adaları Özerk Bölgesi'ndeki yedi adadan en büyüğü olan Tenerife'de bir grup aktivist, geçtiğimiz Nisan ayında iki yeni otelin inşaatı nedeniyle açlık grevine başlamıştı. Grevciler, yetkililerin durumlarıyla “ilgilenmemesi” üzerine 20 gün sonra greve son verdiklerini söyledi.
Yetkililer, çevre ihlalleri nedeniyle Tenerife'nin Puertito de Adeje semtindeki La Tejita ve Cuna del Alma otellerindeki çalışmaları durdurmuştu, ancak inşaat yakın zamanda yeniden başladı.
Canarias Se Agota (Büken Kanaryalar) ve Canarias se Exhausta (Kanarya Adaları Bitkin) 20 Nisan'da Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote ve La Palma'da “Kanaryalar'ın bir sınırı var” sloganıyla gösterilerin düzenlenmesine yardımcı oldu.
On binlerce ada sakini, “Burada insanlar yaşıyor” ve “Adamızın ölmesini istemiyoruz” yazılı pankartlarla aşırı turizmi protesto etti.
Tenerife'deki protestocular adaya turist girişine sınırlama getirilmesi çağrısında bulundu.
Protesto liderlerinden Antonio Bullon, Reuters'e verdiği demeçte, “Yetkililer, kaynakları tüketen ve ekonomiyi daha da istikrarsız hale getiren bu yozlaşmış ve yıkıcı modeli derhal durdurmalı” dedi.
“Kanarya Adaları'nın da, insanların da sabrının bir sınırı var” diye ekledi.
Bölge sakinleri ayrıca turistleri caydırmak için popüler tatil yerlerine sahte posterler ve “aşırı kalabalık nedeniyle kapalı” yazan çıkartmalar asmak gibi yöntemlere de başvurdu.
Venedikliler yeni giriş ücretini protesto etti
Venedik, aşırı ziyaretçi akınıyla uzun süredir mücadele eden bir başka destinasyondur.
Aşırı turizmin kentteki en zararlı etkisi kısa süreli kiralamaların giderek yaygınlaşması olsa da, geçen yıl itibarıyla turistik konaklama yerlerinin sayısı yerel ailelerin sayısından daha fazla.
Bölge halkı kiralık konut sayısının azalması, fahiş fiyatlar gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalıyor.
Venedik Konut Dayanışma Ağı'ndan Susanna Polloni şöyle diyor: “Her gün ciddi barınma sorunları olan insanlar bize geliyor: evsizler (çoğunlukla bir işi olan), asansörsüz üst katlarda yaşayan, nemli ve harap bir halde yaşayan engelli insanlar Evler, hatta devlet sağlık sistemi tarafından hijyenik olmadığı ilan edilenler bile.” “Belirlenen bölgelerde yaşayanlar…” dedi.
Venedik Belediyesi, tarihi merkezlerde, adalarda ve anakarada yaklaşık 500 dairenin restorasyonu ve yeniden inşası için 27,7 milyon avro ayırdı.
Ancak Polloni'ye göre şu anda yaklaşık 2.000 boş mülk var ve eğer fonlar daha iyi yönetilseydi, uzun zaman önce yenilenebilirdi.
Aktivistler 25 Nisan'da 5 avroluk yeni bir günlük giriş ücretinin getirilmesini protesto etti. Kente turizmi ön planda tutmayan farklı bir vizyon istediklerini söylediler.
Turizm vergisinin ilk 11 gününde (25 Nisan'dan 5 Mayıs'a kadar) kentte 195.000 bilet satıldı ve toplam 977.430 avro gelir elde edildi. İtalyan Corriere della Sera gazetesine göre bu rakam beklentileri fazlasıyla aşsa da “çevrimiçi rezervasyon sistemini, bilgilendirme kampanyalarını ve bilet kontrolünü uygulamak için gereken 3 milyon avroya ulaşamadı”.
Venedik Sosyal Konut Konseyi ve Dayanışma Konut Ağı üyeleri, belediyenin yürüyüşçülerin maaşlarına yaptığı harcamaları eleştirdi.
Polloni, “Bu, istemediğimiz Venedik'e, 'müze kent'e doğru atılmış bir adım, uluslararası tahayyülde yer aldıkça giderek tehlikeli hale gelen bu imajın normalleşmesine doğru atılmış bir adımdır” dedi.
Polloni şunları da belirtti: “Bu önlem, tehlike imajını daha da somut hale getirmeye yardımcı olacaktır. Turist monokültürünün artık bir şehrin yaşamak için ihtiyaç duyduğu her şeyi yuttuğu göz önüne alındığında, sakinleri ve ruhu olmayan bir şehir: barınma, iş koruması, kamu hizmetleri , alışveriş bölgesi ve “el sanatları” dedi.
Deneme süresinden sonra bu oran günlük 10 avroya çıkacak. Ayrıca biletsiz olarak şehri gezmeye çalışanlara 300 avroya kadar para cezası kesilecek.
Protestocular, Belediyenin hazırladığı konut planının yetersiz olduğunu düşünen Venediklilerin yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor.
Belediye, giriş ücretlerinden elde edilecek gelirin bakım, temizlik ve yaşam maliyetlerinin düşürülmesi gibi kent sakinlerine yardımcı olacak hizmetlere aktarılacağını söyledi.
Ancak eleştirmenler, bunun Venedik'in nüfus düşüşünün önemli bir nedeni olan turizm akınını hafifletme konusunda çok az fayda sağlayacağını öngörüyor.
Avusturya'da turistlere selfie yasağı
Geçen yıl Avusturya'da bir kasabanın sakinleri turistlere karşı duygularını duyurmak için aşırı önlemler almıştı.
Avusturya'nın dağlık bölgesinde yer almaktadır Hallstatt Şehrin muhteşem manzarasının Disney'in Frozen'ına ilham verdiğine inanılıyor.
Bu nedenle her yıl bir milyonu aşkın turist buraya akın ediyor ve bunların çoğu arkalarındaki ünlü manzara karşısında selfie çekmek istiyor.
Geçen yıl bölge sakinleri o kadar sinirlendi ki, ziyaretçilerin fotoğraf çekmesini engellemek için çit ördüler.
Daha sonra sosyal medyadan gelen olumsuz tepkiler üzerine kaldırılan bariyer, insanların popüler bir selfie noktasında toplanmasının ve fazla gürültü yaparak vatandaşların rahatsız edilmesinin önlenmesi amacıyla yapıldı.
Aktivistler Mayorka plajlarına sahte uyarı levhaları astı
Geçen yaz aktivistler, İngilizce konuşan turistleri uzak tutmak için Mallorca'nın plajlarına sahte uyarı levhaları astı.
Bazı posterlerde “tehlikeli denizanası”, “düşen kayalar” veya kanalizasyonla kirlenmiş deniz suyu konusunda uyarılarda bulunuldu.
Bazı tabelalarda plajın kapalı olduğu ve altında “yüzülmez” yazıldığı ya da okyanusa 100 metreden az olmasına rağmen oraya yürümenin saatler alacağı uyarısında bulunuldu.
Ancak bu uyarıların altına Katalanca yazılan birkaç satırlık metin, bölge sakinlerine bu uyarıların gerçek olmadığını gösterdi.
Sorunun kaya düşmesi değil, “kitle turizmi” olduğu ya da plajın “yabancılar ve denizanası” dışında halka açık olduğu yönünde küçük notlar yazıldı.