Yaygın ağrı ile hava koşulları arasındaki ilişki nedir? – Son dakika bilim teknoloji haberleri

Yağmur ya da güneşli hava, kas-iskelet ağlarını etkileyebilir mi? Bilime göre bununla pek alakası yok. Nisan ayında yayınlanan çalışmada bilim insanları, hava koşullarındaki değişiklikler ile eklem ve kas ağrıları arasındaki ilişkiyi inceledi.

Bu rahatsızlıklardan muzdarip insanlar iklim değişikliğinden etkilendiklerini düşünseler de vaka çalışmaları hava koşullarındaki değişikliklerin ağrıyı daha da kötüleştirdiğini göstermiyor. Peki neden birçok insan iklim değişikliğinin acılarını artırdığına inanıyor?

SOĞUK HAVA İLE EKLEM AĞRISI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Hava durumu genellikle yeni veya devam eden sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilir. Örneğin, soğuk sıcaklıklar astım semptomlarını kötüleştirebilirken, yüksek sıcaklıklar aritmi, kalp durması ve koroner kalp hastalığı gibi kalp sorunları riskini artırabilir.

Daha önce yapılan bir araştırmada insanlar, havanın ağrı ve sızılarla bağlantılı olduğunu bildirmişti. Araştırmada diz, kalça veya el osteoartriti yaşayan her üç kişiden ikisi, soğuk havalarda sorunlarının arttığını söylüyor.

Yeni araştırmada 15 binin üzerinde kişinin verileri incelendi. Bu kişiler çoğunlukla sırt ağrısı ve diz veya kalça osteoartritinden kaynaklanan 28.000'den fazla ağrı vakası bildirdi. Araştırmacılar daha sonra bu oranları hava değişikliklerinin sıklığı ve hastaların ağrılarıyla karşılaştırdılar.

Sıcak ve soğuk hava, yağışlı veya kuru hava veya yağmurlu ve rüzgarlı hava gibi bazı kombinasyonlar da tartışıldı.

Nihayet; Hava sıcaklığı, nem veya hava basıncı gibi iklim değişikliklerinin diz, kalça ve diğer eklemlerdeki ağrıyı artırmadığı ortaya çıktı. Bu çalışma aslında eklem veya kas ağrılarının hava koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak oluşmadığını, soğuk bir günün diz veya sırt ağrısı yaşama riskini artırmadığını gösteriyor.

Araştırma bunu söylediğinde insanlar neden hava durumunu suçluyor? Çünkü soğuk havalarda bazı kişilerin fiziksel aktiviteleri azalabiliyor. Örneğin spor yapmak yerine daha fazla oturan kişilerde hareketsizlik ve uzun süreli oturma nedeniyle eklem ağrıları yaşanabilmektedir. Bir diğer sebep ise çok soğuk ya da sıcak günlerde insanların uyku düzeninin bozulabilmesidir. Yetersiz uyku sırt ve diz ağrılarına yol açabilir. Ancak bu doğrudan sıcak veya soğuk havayla ilgili değildir.

Kış aylarında eklem ve kas ağrılarının artmasının bir diğer nedeni de soğuğa bağlı olarak kasların ve kan damarlarının kasılması, kas ve eklemlere kan akışının azalmasıdır. Bu da kasların ve eklemlerin daha kolay hasar görmesine neden olur. Bu nedenle uzmanlar kış aylarında egzersiz rutininizi aksatmamanızı öneriyor. Dikkate alınması gereken diğer faktörler ise beslenme ve doğru kıyafet seçimi gibi çok önemli sayılmayan faktörlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir