Basmati pirincinin besin değeri
100 gram basmati pirinci 79,95 gram karbonhidrat, 7,13 gram protein ve 1,3 gram lif içerir. 5 mg sodyum ve 115 mg potasyum içeren basmati pirincinin 100 gramının kalorisi 365 kaloridir.
Basmati pirinci kaç kaloridir?
100 gram basmati pirinci ortalama 365 kaloriye karşılık gelmektedir. Yarım bardak basmati pirinci 329 kaloriye, bir çay fincanı basmati pirinci ise 365 kaloriye denk geliyor.
Basmati pirincinin diğer pirinçlerden farkı nedir?
Basmati pirinci normal pirince göre daha dolgun ve daha uzun bir görünüme sahiptir. Beyaz ve kahverengi olmak üzere iki renkte üretilen basmati pirincinin her ikisinin de glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle diyetlerde genellikle basmati pirinci tavsiye edilir.
Pişirme sırasında kalınlığının iki katına kadar genleşme özelliğine sahip olan pirinç, hem üretimi hem de tüketimi sırasında daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Basmati pirincinin kendine has aromatik bir kokusu vardır.
Basmati pirinci bol su ile pişirilse bile asla ıslanmaz. Her koşulda dane olarak kalan basmati pirinci, özel koşullarda ve çok daha özenle yetiştiriliyor.
Basmati pirincinin faydaları nelerdir?
Basmati pirinci gluten içermediğinden diğer pirinçler gibi ödem ya da şişkinlik yapma ihtimali yoktur. Nişastası daha az olduğu için şişkinliğe neden olmayan, kolay sindirilebilen bir pirinç olarak da bilinir. Sağlıklı ve enerji verici olan basmati pirinci, diğer pirinçler gibi basit karbonhidratlar içermez. Demir ve magnezyum içeren basmati pirinci sağlıklıdır ve diyetlerde sevilen bir pirinç türüdür. Basmati pirincinin glisemik indeksi düşük olduğundan uzun süre tokluk yaratır. Bu kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur ve kilo alma şansı diğer pirinçlere göre çok daha azdır.
Basmati pirinci nasıl pişirilir?
Yayın Yöntemi: Bir tencereye 1,5 bardak su koyun, tuzu ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Kaynamış suya 1 bardak basmati pirinci ekleyin, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip pişmeye bırakın. Basmati pirinci suyunu çektiğinde hazır olacaktır.
Buharda pişirme yöntemi: Tencerenin altına su konur ve üstüne buharlama cihazı yerleştirilir. Daha sonra pilavın üzerine konularak pişmesi beklenir.
Kavurma yöntemi: Tavaya yağı ekleyip pirinçleri kavurun. Daha sonra tuz ve suyu ekleyip kapağı kapalı olarak pişmesini bekleyin. 15-20 dakika kadar demlendikten sonra tüketilebilir.