Dünya çapında güneş panellerine rekor yatırım yapıldı

2022 yılında küresel güneş panellerine yapılan yatırım rekor kırarak %49 arttı.

REKLAM

İklim krizi ve artan enerji fiyatlarının ardından ev ve işyerlerinin çatılarına kurulan güneş paneli satışları rekor kırarak 2022'de yüzde 49 arttı.

Uzmanlar, küresel ekonomik ve siyasi belirsizlik, iklim değişikliği, pandemi gibi nedenlerle vatandaşlar arasında “evsel ihtiyaçlar için gerekli olan enerjinin bağımsız olarak üretilmesi fikrinin” giderek yaygınlaştığını söylüyor.

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı bir araştırma firması olan SolarPower Europe'a göre, güneş panelleri 2022'de dünya çapındaki evlerde ve işyerlerinde bir önceki yıla göre 118 milyar watt (gigawatt veya GW) daha fazla enerji üretti.

Dünya çapında 36 milyondan fazla hane, ev enerji ihtiyaçlarının tamamını yalnızca güneş panelleri kullanarak karşılıyor.

Verilere göre, 2023 yılına kadar AB ülkelerindeki ev ve işyerlerinin çatılarına kurulacak güneş paneli santralleri ve küçük ölçekli cihazlar kıtanın enerji ihtiyacının yüzde 57'sini karşılamaya yetecek.

Avrupa'ya bakıldığında güneş enerjisine yapılan yatırımlar 2023'te ortalama yüzde 45 arttı ve toplam 1.612 TW (terawatt) saat “sürdürülebilir yeşil enerjinin” 1,2 trilyon TW'si güneş panellerinden elde edildi.

SolarPower Avrupa Başkanı Aristotelis Chantavas, başta petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar olmak üzere dünya çapında birçok kez krizler yaşandığını ve artık insanların bu krizlerin asla bitmeyeceğini anladığını söylüyor.

Chantavas şunları söyledi: “Dünyanın her yerinde insanlar artık her zamankinden daha fazla güneş enerjisine yöneliyor. Enerji ve iklim krizinin yaşandığı bir yılda, güneş enerjisi vatandaşlar için bir çıkış yolu, bir umut haline geldi.” dedi.

“2030'da her yıl 1 terawatt yatırım yapılacak”

Küresel ölçekte son 10 yıla baktığımızda başta güneş enerjisi olmak üzere diğer sürdürülebilir ve doğa dostu yeşil enerji sistemlerine yapılan yatırımların artarak rekorlar kırdığını görüyoruz.

Dünya ülkelerinin güneş enerjisinden yılda 1 terawatt elektrik elde etmesi yaklaşık 22 yıl sürdü. Ancak uzmanlara göre bu mekanizmalara yapılan yatırımlar son yıllarda rekorlar kırdı.

Bu nedenle veriler, 2030 yılına kadar her yıl 1 terawatt enerji elde etmeye yetecek kadar güneş enerjisi sistemine yatırım yapılacağını gösteriyor.

Avrupa'da güneş enerjisine yatırım yapan başlıca ülkeler hangileri?

SolarPower Europe raporuna göre güneş enerjisi alanında lider ülkeler yakın gelecekte bu alana çok daha fazla yatırım yapacak.

2022 yılına gelindiğinde, yılda en az 1 GW kurulum yapan ülke sayısı iki katından fazla artarak 12'den 26'ya çıkacak. Rapor, 2025 yılına kadar 50'den fazla ülkenin yılda 1 GW'tan fazla güneş enerjisi kurulumu gerçekleştireceğini öngörüyor.

Verilere göre Avrupa'da toplam 12 ülke güneş enerjisi sistemlerine yoğun yatırım yapıyor. Bu ülkelerin başında İspanya, Almanya, Polonya, Hollanda ve İtalya yer alıyor.

Polonya'nın güneş enerjisi yatırımları beklentileri aştı. Ülkede yeni yasaya göre ev sahipleri, evlerinin çatısına kurdukları güneş panelleri ile elektrik elde ediyor, bu enerjiyi satarak para kazanıyor ve devletten küçük de olsa bir ödül alıyor. Bu nedenle ülkede küçük boyutlu çatı üstü güneş panellerine büyük bir talep var.

Dünya geneline baktığımızda 2022 yılında küçük veya büyük güneş paneli ve enerji santrallerine en çok yatırım yapan 26 ülke şöyle:

  1. Çince
  2. Amerika Birleşik Devletleri
  3. Hindistan
  4. Brezilya
  5. ispanya
  6. Almanya
  7. Japonya
  8. Polonya
  9. Hollanda
  10. Avustralya
  11. Güney Kore
  12. İtalya
  13. Fransa
  14. Tayvan
  15. Şili
  16. Danimarka
  17. Türkiye
  18. Yunanistan
  19. Güney Afrika
  20. Avusturya
  21. İngiltere
  22. Meksikalı
  23. Macaristan
  24. Pakistan
  25. İsrail
  26. İsviçre

Güneş enerjisinin en büyük sorunu: eski elektrik altyapısı

Güneş panellerinin ve bu cihazlardan elde edilen elektriğin depolanması, dağıtımı göründüğü kadar basit değildir. Dünyada güneş enerjisine en çok yatırım yapan ülkelerden en az 20'si, özellikle de ABD, Çin, Hindistan, Meksika, Türkiye ve Brezilya gibi kalabalık nüfuslu ülkeler, en büyük sorunlarını elektrik altyapılarının eskimesi olarak tanımlıyor.

Elektrik fosil yakıtlar kadar kolay depolanamıyor. Elektrik sürekli akış halinde olmalı ve üretildiği anda tüketilmelidir. Avrupa ve Amerika kıtaları da dahil olmak üzere birçok ülkenin elektrik şebekeleri eski olup, döşenen bakır kablolar, transformatörler ve dağıtım sistemleri onlarca yıldır kullanımda olup, olanakları oldukça sınırlıdır.

REKLAM

Rapor, sınırlı şebeke kapasitesi ve ulusal elektrik sistemlerindeki esneklik veya depolama eksikliği nedeniyle güneş enerjisine küresel geçişte kritik bir risk olduğunu tespit ediyor.

SolarPower Avrupa Pazar İstihbaratı Direktörü Michael Schmela, “Elektrik şebekelerinin ve sistemlerinin dayanıklılığı, enerji geçişinin uyuyan devidir ve güneş panellerine yapılan yatırımların artmasıyla birlikte bu devasa sorun hızla uyanıyor” dedi. Diyor.

“Çok sayıda güneş paneli kuruyoruz ve ihtiyaç duyduğumuzda bunları kullanabilmemiz gerekiyor. Bu enerji sistemi geçişini başarmak için hükümetlerin elektrik ve depolama altyapısını iyileştirmeye yatırım yapması ve bunu öncelikli bir politika hedefi haline getirmesi gerekiyor. “

Ek kaynaklar • www.solarpowereurope.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir