İrlanda, nefret söylemini ortadan kaldırmayı reddeden sosyal medya şirketlerini çökertmeyi planlıyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Aralarında ABD merkezli Meta ve X ile Çin'in TikTok'unun da bulunduğu dünyanın en büyük 10 sosyal medya şirketinden bazılarının Dublin'de büyük ofisleri var.

REKLAM

İrlanda Hükümeti, 1989 tarihli “nefret söylemi” yasasını da güncellemeyi amaçlayan Ceza Adaleti (Şiddete veya Nefrete ve Nefret Suçlarına Teşvik) Tasarısı kapsamında çevrimiçi nefret söylemi ve zararlı içeriğe karşı yeni önlemler almaya hazırlanıyor.

Önerilen yeni yasaya göre, nefret dolu ve düşmanca içeriklerin dijital platformlardan kaldırılmasındaki gecikmelerden sosyal medya şirketlerinin yöneticileri kişisel olarak sorumlu tutulacak.

Önümüzdeki aylarda yasalaşması beklenen tasarının, ihlal edilmesi durumunda şirketlere milyonlarca avroluk para cezaları verilmesiyle sonuçlanabileceği belirtiliyor.

İklim ve İletişimden Sorumlu Dışişleri Bakanı James Lawless, “Sosyal medya şirketleri, platformlarındaki içeriğe sahip olmalı veya bu içeriğin sorumluluğunu üstlenmelidir” dedi.

Lawless: “Sonuçta [içerikleri] “Onlar sağlayıcılar, bu içeriğin çevrimiçi olarak sunulmasından kâr ediyorlar, bu nedenle barındırılanları gözetme, izleme ve yönetme konusunda bazı yükümlülükler olması gerekiyor” diye ekledi.

İrlandalı bakanlar tehdit etti

İrlandalı bakanlara yönelik çevrimiçi tehditlerdeki artışın ardından Hükümet üzerinde harekete geçme baskısı arttı.

İrlanda Hükümeti Başkanı Simon Harris de sosyal medya şirketlerine baskı yapılmasının aciliyetine dikkat çekerek şunları söyledi: “Sosyal medyada, [bir gazetenin tabi olduğu gibi] Bir nevi Vahşi Batı gibi görülen, kanunların ve yaptırımların olmadığı bir duruma izin veremeyiz. “Sonuçta bu bir medya biçimi” dedi.

Teknoloji uzmanları, sosyal medya şirketlerine büyük mali cezalar uygulamanın önümüzdeki yıllarda olumlu sonuçlar verebileceğini söylüyor.

Teknoloji muhabiri Adrian Weckler şunları söyledi: “Çoğu teknoloji şirketi muhtemelen Komisyonun yeni medya kurallarına uyacak ve uymalı da çünkü bunlar Avrupa Birliği (AB) genelinde geçerli olan ve ağır para cezaları getiren Dijital Hizmetler Yasası tarafından destekleniyor.” . Irish Independent'a.

Meta, X ve TikTok gibi dünyanın en büyük on sosyal medya şirketinden bazılarının İrlanda'nın başkenti Dublin'de büyük ofisleri var.

Öte yandan İrlanda'nın nefret söylemi yasası X'in sahibi Elon Musk'tan sert eleştirilere hedef oldu. Musk yasanın geçmesi halinde karşı çıkacağını söyledi.

Musk ayrıca yeni mevzuatın hedef alacağı İrlanda vatandaşlarının hukuki savunmasını finanse etmeyi de teklif etti.

Buna yanıt olarak İrlanda Hükümeti Başkanı Harris şunları söyledi: “Benim kaygım Elon Musk ya da (Facebook ve Meta kurucusu) Mark Zuckerberg ya da kendilerine her ne diyorlarsa değil. Benim kaygım bu ülkedeki insanların korunması, güvenliği ve refahıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir