Küresel piyasalar haftaya olumlu başladı

Ülkenin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi Mayıs ayında 69,1'e yukarı yönlü revize edildi. Tüketicilerin ön verilerde %3,5 olarak açıklanan kısa vadeli enflasyon beklentileri Mayıs ayında beklenenin (%3,3) altında kaldı.

Analistler, Cuma günü ABD'de açıklanan verilerin tüketicinin enflasyona olan güveninin bir miktar iyileştiğini gösterdiğini ve bu durumun Fed'in (Fed) bu yıl faiz indirimine başlayabileceği ihtimalini desteklediğini söyledi.

Hafta boyunca Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin takip edileceğini söyleyen analistler, ABD'de Perşembe günü açıklanacak büyüme verilerinin de piyasalarda oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Analistler, Fed'in Çarşamba günü açıklayacağı Bej Kitap raporunun ve Fed'in Cuma günü açıklayacağı enflasyon göstergelerinden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamalarının, bankanın önümüzdeki dönemde atacağı adımlara dair ipuçları verebileceğini kaydetti.

Haftaya veri dolu bir gündemle başlarken, para piyasaları Fed'in ilk faiz indirimini Eylül'de %50, Kasım'da %63 ve Aralık'ta %82 olasılıkla fiyatlıyor.

10 yıllık ABD tahvillerinin faizi %4,47 seviyesinde yer alırken, dolar endeksi önceki kapanışının hemen altında 104,7 seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı yüzde 0,3 artışla 2.342 dolara yükselirken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,3 artışla 82,1 dolara yükseldi.

Cuma günü New York Borsası'nda Nasdaq endeksi %1,10, S&P 500 endeksi %0,70 ve Dow Jones endeksi %0,01 arttı. ABD borsalarında bugün tatil nedeniyle işlem olmamasına rağmen endeks vadeli işlem sözleşmeleri haftaya olumlu başladı.

Avrupa

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Avrupa borsaları karışık bir seyir izlerken, gözler bu hafta bölge genelinde açıklanacak yoğun veri gündeminde.

Analistler, Almanya'da bugün açıklanacak Ifo iş dünyası güven endeksi verilerinin ülkenin ekonomik aktivitesine dair güvene dair ipuçları verebileceğini, yatırımcıların haftanın geri kalanında Almanya'daki enflasyon verilerini ve Almanya'daki büyüme verilerini takip edeceklerini söyledi. .

Öte yandan Cuma günü 4 günlük kayıp serisine son veren ve günü %0,3 yükselişle 1,0850 seviyesinde tamamlayan euro/dolar paritesi, yeni haftaya önceki kapanışın hemen üzerinde başladı.

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,01 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,07 arttı. Avrupa'da endeks vadeli kontratları yeni haftaya olumlu başladı. İngiltere tatili nedeniyle bugün piyasalarda işlem yapılamayacak.

Asya

Asya borsalarında olumlu bir trend ortaya çıkarken, bugün Çin'de açıklanan verilere göre ülkenin sanayi karı bu yılın ilk dört ayında %4,3 arttı.

Japonya'da açıklanan verilere göre lider endeks Mart ayında 112,2 ile beklentilerin üzerinde seyrederken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, bankanın enflasyon hedeflemesinde temkinli davranacağını söyledi.

Ueda'nın açıklamalarının ardından dolar/yen paritesi yüzde 0,1 düşüşle 156,77'ye geriledi.

Analistler, Cuma günü Japonya'da Tokyo enflasyonunun yanı sıra sanayi üretimi, perakende satışlar ve Çin'in PMI verilerinin yatırımcıların ilgi odağı olacağını söyledi.

Kapanışa doğru Japonya'da Nikkei 225 Endeksi %0,5, Güney Kore'de Kospi Endeksi %0,6, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,5 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,6 yükseldi.

İç pazarlar

Yurt genelinde Cuma günü satış yönlü bir seyir izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası BIST 100 endeksi, bir önceki kapanışa göre yüzde 1,07 oranında düşüşle günü 10.676,65 puandan tamamladı.

Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününde alış eğilimini takip ederek günü önceki kapanışın %0,1 üzerinde 32.2274 seviyesinde tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasada 32.2150 seviyesinde işlem görüyor.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün kentsel dönüşümün finansmanı yoluyla konut arzının artırılmasında önemli bir araç olacak yeni düzenlemede son aşamaya geldiklerini açıklayarak şunları söyledi: “Sermaye Piyasası düzenlemesiyle” Kurul (SPK), gayrimenkul yatırım ortaklıklarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacaktır.” Dedi.

Bugün yurt içinde reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinin, yurt dışında ise Ifo küresel iş güven endeksi verilerinin Almanya'da takip edileceğini söyleyen analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.500 puanların destek olduğunu kaydetti. 10.800 ve 11.000 puan ise direnç konumunda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir