SpaceX, Starlink terminallerini Rus ordusuna satmayı reddetti

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Milyarder iş adamı Elon Musk, kurucusu olduğu SpaceX'in Starlink terminallerini Rusya'ya sattığı yönündeki iddiaları yalanladı.

REKLAM

Musk, kendi özel Platformunda bir açıklama yayınladı ”

Ukrayna askeri istihbarat servisi Pazar günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin saldırılarına yardımcı olmak için Starlink terminallerini kullandığının tespit edildiğini söyledi.

Kanıt olarak, kendisine göre iki Rus askeri arasında geçen bir konuşmanın kaydını yayınladı.

Kremlin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, SpaceX'in Starlink sisteminin Rusya'da kullanılmasının onaylanmadığını ve Kiev ile Musk arasındaki görüşmelere katılmayacağını söyledi.

Yüksek hızlı iletişim sağlamak için SpaceX'in işlettiği uyduları kullanan Starlink terminalleri, Ukrayna ordusunun Rus birliklerine karşı direnişinde önemli rol oynadı.

Ancak son haftalarda Ukrayna medyasında Starlink'in Rus birlikleri tarafından Ukrayna'da ön saflarda kullanıldığına dair pek çok haber yer aldı.

Bu haberin ardından SpaceX, 8 Şubat'ta sosyal medyada “Rus hükümeti veya ordusuyla hiçbir iş ilişkisinin bulunmadığını” duyuran bir açıklama yayınladı.

Öte yandan, Moskova yaptırımlardan kaçınma ve ihtiyaç duyduğu malları çoğunlukla üçüncü ülkeler aracılığıyla ithal etme konusunda giderek daha usta hale geldiğinden, Rusya'nın cephaneliğinde düzenli olarak Batılı teknolojik bileşenler bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir