Mikonos yakınındaki Delos adası gibi bazı yerler artan su baskını nedeniyle halihazırda yapısal hasara maruz kalıyor.
Yeni bir araştırmaya göre, Türkiye ve Yunanistan kıyılarındaki tarihi alanların yarısından fazlasının, artan deniz seviyeleri nedeniyle yüzyılın sonuna kadar sular altında kalma riski “çok yüksek” veya “yüksek” olabilir.
Küresel ısınma ek buz tabakalarının ve buzulların erimesine neden olduğundan deniz seviyeleri yükseliyor.
Mikonos yakınındaki Delos adası gibi bazı yerler artan su baskını nedeniyle halihazırda yapısal hasara maruz kalıyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu ada, Yunan ve Roma dünyasının en önemli dini tapınaklarından biriydi.
Ege'nin tarihi mekanlarının üçte birinden fazlası yükselen deniz seviyesi nedeniyle tehdit altında
Çalışma, Dumlupınar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden yer bilimci Enes Zengin tarafından, ABD Ulusal Okyanus Servisi'nin Deniz Seviyesi Yükselişi 2022 Teknik Raporundaki veriler kullanılarak hazırlandı.
Enes Zengin, deniz seviyesi yükselişine ilişkin küresel ve yerel tahminlere göre çok yüksekten çok düşüğe kadar risk sınıflarına sahip beş farklı kategoride “sel risk haritaları” oluşturdu.
Çalışma, Türkiye ve Yunanistan'ın doğu Akdeniz kıyılarındaki 464 tarihi alanın hassasiyetini değerlendirdi.
Kıyı boyunca uzanan 147 arkeolojik alan, kale, hisar, kule, köprü, nekropol veya kalıntının en iyi senaryoda dahi önümüzdeki 50 yıl içinde risk altında olacağı sonucuna varıldı.
Analiz edilen 464 alanın 34'ü “çok yüksek” risk, 19'u “yüksek” risk ve 27'si “orta” risk olarak hesaplandı.
Türkiye'de en riskli bölgelerin Muğla'nın güneyindeki Knidos ve Kaunos antik kentleri ile İzmir'in Bergama ilçesindeki antik liman kenti Elaia olduğu görüldü.
Deniz seviyesinin sadece bir metre yükselmesiyle bile bu alanlar 21. yüzyılın sonuna kadar kısmen veya tamamen sular altında kalabilir.
Araştırmalar, deniz seviyesinin 3 metre yükselmesi senaryosunun, Aydın'da Efes Limanı, Milet ve Güvercinada Kalesi'nden, Antalya'da Olympos ve Patara antik kentlerine kadar çok daha fazla alanı tehlikeye atacağını gösteriyor.
Yunanistan'da Sissi, Pavlopetri ve Lokris antik kentleri “çok yüksek” riskli olarak değerlendirildi.
Bu bulgular endişe verici olsa da, çalışma, “deniz seviyesinin beş metre yükselmesi” gibi en kötü senaryoda bile 317 bölgenin su baskınlarına karşı güvenli olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmanın yazarlarından Zengin, “Bu çalışmaların uzun vadede başarısını sağlamak ve insanlığın ortak kültürel mirasını korumak için, bu çalışmaların yüksek riskli bölgelerde uygulanmasına bir an önce öncelik verilmesi zorunludur” dedi. çalışma.
Zengin ayrıca şunları söyledi: “Doğal afetler, insan kaynaklı afetler ve kültürel miras kaynaklarını riske atabilecek diğer faktörler gibi potansiyel tehditleri azaltmak için hızlı hareket etmek gerekiyor.”