Venezuela'da kripto para birimi “Petro”nun iflas dönemi sona erdi

ABD’nin mali ablukasına karşı 2018 yılında başlatılan devlet destekli kripto para birimi, “güvenli liman” olarak görüldü ancak öyle değildi.

REKLAM

Venezuela'da devlet tarafından yaklaşık 5 yıl önce başlatılan kripto para birimi “Petro” başarısız oldu. Kripto para biriminin tahvilden kalıcı olarak çıkarılacağı açıklandı.

Özel platform CryptoLand Venezuela X'te “Petro bitti” diye yazdı. Bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Petro'nun (PTR) 11 Ocak 2024'te resmen vefat ettiğine dair mükemmel bir kaynaktan üzücü bir haber aldık” denildi. Söylendi.

Venezuela hükümeti konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapmadı.

CryptoLand ayrıca sanal cüzdanların Venezuela'nın ulusal para birimi olan Bolivar karşılığı ile kredilendirileceği bilgisini de paylaştı.

Fransız haber ajansı AFP de Petro'nun dönüştürülebildiği tek arayüz olan Patria platformunun “kripto para cüzdanlarının 15 Ocak'tan itibaren kapatılacağını” duyurduğunu bildirdi.

Başkan Nicolas Maduro, Petro'nun duyurusunu 2017'nin sonunda “büyük bir tantanayla” yaptı.

Devlete ait ilk kripto para birimlerinden biri olan Petro, resmi olarak Venezuela'nın petrol rezervleri ve maden kaynakları tarafından destekleniyordu.

Petro'nun amacı Venezuela'nın ABD yaptırımlarının pençesinde olduğu bir dönemde ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınması için “yeni bir finansman yöntemi sağlamak”tı.

Değeri başlangıçta 2018'deki Venezuela ham petrolünün varilinin değeri olan 60 dolar olarak belirlendi.

Ancak başlangıcından bu yana blockchain teknolojisindeki sorunlardan kaynaklanan gecikmeler zamanla şüpheleri artırdı.

Mayıs 2023'te patlak veren yolsuzluk skandalında, devletin petrol devi Petroleos de Venezuela'dan (PDVSA), esas olarak Petro'nun kullanılması veya manipülasyonu yoluyla “milyarlarca dolar” çalındığı ortaya çıktı.

Skandalın ardından Petrol Bakanı Tareck El Aissami istifa etmek zorunda kalırken, Kripto Para Düzenleme ve Denetleme Kurumu (Sunacrip) başkanı Joselit Ramirez ve dijital madencilik operasyonları başkanı Rajiv Camida tutuklandı.

Enstitü daha sonra yeniden yapılandırma komitesinin kontrolü altına alındı.

Kripto para birimleri (özellikle Bitcoin) enflasyona karşı güvenli liman olarak görülüyordu.

2022 yılında Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nda sunulan bir ankete göre Venezuelalıların %10,3'ü kripto para sahibi olurken, bu oran ABD'de %8,3, Birleşik Krallık'ta ise %5 olarak ölçüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir