Zengin kömür yataklarıyla ilgileniyoruz – Bigpara Emtia Haberleri

Oluşturulma tarihi: 15 Ekim 2024 15:10

MMMGD Başkanı Halim Demirkan, Türkiye’ye son 6 yılda 30,5 milyar dolarlık kömür ithal edildiğini, ülkenin kömür yatakları açısından ithalat gerektirmeyen rezervlere sahip olduğunu söyledi.

Maden Mühendislerinin Mesleki Gelişimi Derneği (MMMGD) Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan, Türkiye’ye son 6 yılda 30,5 milyar dolar kömür ithal edildiğini, ülkenin kömür yatakları bakımından rezervlere sahip olduğunu söyledi. ithalat gerektirmez.

MMMGD’den yapılan yazılı açıklamada, dernek olarak, ulusal güvenlik ve ekonomi açısından önem taşıyan, arz sıkıntısına yol açabilecek kritik ve stratejik hammaddeler üzerinde çok sayıda çalışma ve proje yürütüldüğü belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Demirkan, derneğin hedefinin sadece Türkiye’de değil, dünyada tanınan bir mühendislik ve teknoloji merkezi haline gelmek olduğunu vurguladı.

Hammaddenin ülkeler için önemine değinen Demirkan, şöyle konuştu: “Bir ülke varlığını sürdürürken birçok ekonomik, diplomatik ve sosyal riskle karşı karşıyadır. Bunlardan en önemlisi, örneğin kritik maddi veya stratejik açıdan bakıldığında ham madde sorunudur. 18. yüzyılda gıdaydı, 19. yüzyılda sanayi üretiminin başlamasıyla birlikte “kömür” stratejik bir malzeme haline geldi. İkinci Dünya Savaşı’na geldiğimizde stratejik malzeme krom oluyor aslında, Türkiye’nin kromu çok önemli bir rol oynuyor İkinci Dünya Savaşı Savaş. Gördüğünüz gibi her zaman savaştan ve gıdadan bahsediyoruz. “İnsanların ihtiyaçlarından ve ülkelerin kaynaklarından bahsediyoruz”.

Türkiye için kritik ve stratejik hammaddelerle ilgili birçok çalışmanın bulunduğunu belirten Demirkan, şöyle konuştu:

“Bizim için en önemli hammadde yurt dışından en çok ithal ettiğimiz malzemelerdir. Örneğin kömür. Son 6 yılda 30,5 milyar dolar kömür ithal eden Türkiye, enerjide şu anda dışa bağımlı durumda. 2022’de 40 milyar dolarlık kömür ithal ediyoruz. Petrol ve ürünleri, 38,4 milyar dolarlık kömür, 10 milyar dolarlık kömür ithalatımız var. Maden ihracatımız 5 milyar dolar olurken, sadece 2022’de kömür ithalatına 10 milyar dolar ödedik. Aslında arz meselesi olan kömüre ne kadar bağımlı olduğumuzu gösteriyor. Bu kaynağı elektrik üretiminde kullanıyoruz ve kömürün milli kaynaklardan üretilen enerji üretimini tehlikeye atacak boyutlara ulaşmasını engellemeye yönelik çabalar stratejiktir. Üstelik üçüncü madde olarak da belirttik. “Bunu 9 milyar dolarla bakır takip ediyor. Kısaca bizim için kritik olan üç emtianın isimlerini sorarsanız, arzına göre altın, kömür ve bakır isimlerini verebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir