AB, Çin'den gelen “elektrikli araç dalgasını” yüksek vergilerle engellemeye hazırlanıyor

Uzmanlar, AB'nin Çin'e uygulayacağı elektrikli otomobil gümrük vergilerinin yüzde 20-30'a ulaşabileceğine inanıyor.

REKLAM

Avrupa Birliği (AB), Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik gümrük vergilerini artırmaya hazırlanıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupalı ​​otomobil üreticilerini Çin'in yerli elektrikli araç üreticilerine verdiği desteğe karşı korumak amacıyla Eylül ayında bir soruşturma başlattı.

Bu soruşturmanın Haziran ayında, en geç 4 Temmuz'da tamamlanması bekleniyor.

AB şu anda Çin'den gelen elektrikli araçlara %10 gümrük vergisi uyguluyor. AB'nin devam eden soruşturma sonucunda bu oranı yüzde 20 ila 30 arasına çıkarması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu ayın başlarında yaptığı bir konuşmada, Avrupa'nın kendisini Çin'den gelen elektrikli otomobil bolluğuna karşı koruması ve bu konuda Pekin'e karşı sert bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.

ABD vergileri artırdı

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Mayıs'ta Çin'in elektrikli araçlarına yönelik gümrük vergilerinin daha önce yüzde 25 olan gümrük vergisinin yüzde 100'e çıkarılacağını duyurdu.

Bu vergi artışının ardından Tesla'nın ABD iç pazarının kontrolünü tamamen ele geçirmesi bekleniyor.

Ursula von der Leyen, Avrupa'nın tepkisinin “daha hedef odaklı” olacağını ve Çin'e “maruz kalınan zararın düzeyine” karşılık gelen bir vergi uygulanacağını duyurdu.

Uzmanlar, AB'nin Çin'e uygulayacağı elektrikli otomobil gümrük vergilerinin yüzde 20-30'a ulaşabileceğine inanıyor.

Bu oranın Çin'in elektrikli araç ithalatını tamamen engellemeden yavaşlatmaya yeterli olacağı tahmin ediliyor.

AB üyeleri, ABD'ye göre daha düşük gümrük vergileriyle Çin ile kendilerine ciddi zarar verecek bir çatışmadan kaçınmayı ve sektörün elektrikli otomobil geçişine yaptığı milyarlarca avroluk yatırımı korumayı umuyor.

Buna rağmen Çin, AB gümrük vergilerine misillemede bulunacağı konusunda uyarmakta gecikmedi.

Ocak ayında Pekin, konyak da dahil olmak üzere Avrupa Birliği'nden ithal edilen tüm alkollü içeceklere yönelik vergileri artırmak için bir iç inceleme başlattı.

Çin AB'ye de misilleme yapabilir

Çin devlet medyasına göre Pekin ayrıca şarap, süt ürünleri, domuz eti ve büyük arabalara yönelik gümrük vergilerini de artırabilir.

Ancak Washington, kendisini Pekin'le yeni “ticaret savaşının” maliyetine katlanmaya hazır görüyor.

Jacques Delors Enstitüsü'nden Elvire Fabry, Amerika'nın tedbirlerinin Çin'i izole etme ve teknolojik gelişimini yavaşlatma yönündeki siyasi önceliğe dayandığı görüşünde.

Fabry şunları söyledi: “AB'nin yaklaşımı ekonomik alana, bir çalışmayla ortaya konulan gerçeklere dayanıyor ve adil rekabet koşullarını yeniden tesis etmeyi amaçlıyor.” dedi.

AB soruşturması aynı zamanda Pekin'e karşı ortak bir cephe arayışında olan Washington'un da baskısı altında.

REKLAM

AB içinde farklı görüşler var

Elvire Fabry, Alman üreticilerin Çin'e çok bağımlı olmaları nedeniyle Pekin'e yönelik gümrük vergilerini en aza indirmeyi hedefledikleri görüşünü dile getirdi.

Alman otomobil üreticileri Audi, BMW, Mercedes ve Volkswagen'in satışlarının yaklaşık yüzde 40'ı bu ülkeye gidiyor.

Alman Otomobil Endüstrisi Federasyonu, son açıklamasında Çin ile ticaret anlaşmazlığının risklerinin açık olduğu ve sonuçlarının dikkate alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, artan gümrük vergilerinden vazgeçen bir politika çağrısında bulundu.

Fransa tarafında ise Renault, Peugeot ve Citroen Çin pazarında pek mevcut değil. Paris, 14,6 milyon kişiyi istihdam eden Avrupa'nın otomotiv endüstrisini korumanın en önemli öncelik olduğuna inanıyor.

Geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olarak Japonya'yı geride bırakan Çin, uzmanlaştığı elektrikli araçların teknolojik kalbi olan akülere çok erken yatırım yaptı.

REKLAM

Avrupa'daki Çin markaları rekabetçi fiyatlar sayesinde son yıllarda hızla büyüdü.

Jato Enstitüsü'ne göre, AB'nin benzinli ve dizel motor satışına getirdiği yasaktan yararlanan Çin'in elektrikli otomobil pazarındaki payı 2021 yılı sonunda yüzde 2 iken, bu oran 2020'de neredeyse yüzde 8'e yükseldi. 2021 sonu. 2023 sonu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir