ABD, Türkiye'nin İran'ı Orta Doğu'daki gerilimi düşürmeye ikna etmesini istiyor

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake, Washington'un Türkiye'den ve İran'la ilişkisi olan diğer müttefiklerden, İran'ı Orta Doğu'daki gerilimi azaltmaya ikna etmelerini istediğini söyledi.

REKLAM

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ve Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta öldürülmesinin ardından Orta Doğu'da gerilim en üst seviyeye çıktı. Bu ölümlerin ardından İran ve müttefiklerinin misilleme yapmaya hazırlandığı düşünülüyor.

ABD (ABD) ve Avrupa ülkelerinden gelen itidal çağrıları bölgedeki gerilimi azaltmaya devam ediyor.

Görev süresi yakında dolacak olan ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake, Pazartesi günü İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelerek Ortadoğu'daki mevcut durum ve Türkiye ile ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Flake, Washington'un Türkiye'den ve İran'la ilişkisi olan diğer müttefiklerden İran'ı Orta Doğu'daki gerilimi azaltmaya ikna etmesini istediğini söyledi.

İran'la ilişkisi olan tüm müttefiklerimizi, İran'ı gerilimi düşürmeye ikna etmeye çağırıyoruz, Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor.”

Flake, Washington'un Türk muhataplarına atıfta bulunarak, “Gerginliğin artmasını önlemek için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

Son yıllarda ABD-Türkiye ilişkileri, ABD'nin Suriye muhalefetindeki Halk Koruma Birlikleri'ne (YPG) verdiği destek, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi satın alması ve kaldırılması nedeniyle ABD'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle gerginleşti. Ülkenin F-35 programından çıkması gibi konular nedeniyle gerginlik yaşandı. Ancak Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin “uzun zamandır olduğundan” daha iyi bir yerde olduğuna inanıyor.

Flake ayrıca Türkiye'nin ağustos başında Soğuk Savaş'tan bu yana bir durumda olduğunu söyledi. ABD ile Rusya arasındaki en büyük esir değişiminde oynadığı önemli rol ayrıca bahsedildi.

Gazze konusunda görüş ayrılıkları

Haziran ayında Reuters'e verdiği röportajda Flake, Türkiye'nin Batı'ya olan bağlılığını sürdürdüğünü ve ABD ile ortaklığının her zamankinden daha güçlü olduğunu söyledi.

Öte yandan Flake, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze'deki durumun “çok zor” olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail karşıtı söylemlerinin Türkiye'nin arabulucu rolünü oynamasını zorlaştırdığını söyledi. Washington'un ateşkes çağrısı yapmasının ardından Ankara ile Washington arasında Gazze konusunda görüş ayrılıklarının azaldığını ancak sürtüşmenin hâlâ devam ettiğini söyledi.

Flake, ABD'nin Türkiye'den Rusya'ya askeri teçhizat gönderilmesi konusunda endişelerinin devam ettiğini belirterek, Ankara'ya bu tür ihracatı önlemek için iş birliğini artırma çağrısında bulundu.

Flake, “Bu bizim için hala bir endişe kaynağı ve bunu sık sık ve tutarlı bir şekilde dile getiriyoruz” dedi. “Buradaki mevkidaşlarımızla konuştuğumuzda amacımızın Rusya'yı savaş yapma kabiliyetinden mahrum bırakmak olduğunu vurguluyoruz.”

Halen önemli miktarda ürünün Türkiye'den geçtiğini görüyoruz” dedi.

“Bu konuda daha iyi bir işbirliği arıyoruz ve birçok yönden bunu başarıyoruz. “Rusya'nın şikayetçi olduğunu biliyorum, bu iyi bir işaret.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir