M Pox virüsü 18 ülkeye yayıldı! Ölü sayısı bini aştı… Belirtileri ve tedavi yöntemi neler?

CDC Afrika Genel Direktörü Jean Kaseya, M Pox virüsüne ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Geçtiğimiz hafta 3.51 vakanın tespit edildiğini belirten Kaseya, salgın nedeniyle 50 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Öte yandan Zimbabwe ve Zambiya’da da yeni vakaların bildirildiği belirtiliyor.

SALGIN NEDENİYLE 1100 KİŞİ HAYATINI TALEP ETTİ

Kaseya, yaptığı açıklamada, salgının Afrika’da 18 ülkeye yayıldığını, vaka sayısının 42 bin 438’e, salgından ölenlerin sayısının ise 1100’e yükseldiğini söyledi. Kaseya bunun yerine M’nin yüzde 86’sının olduğunu söyledi. Orta Afrika bölgesinde çiçek hastalığı vakaları tespit edildi.

12

ENFEKTE ETKİLENMİŞ ÇEMBER HAYVANLAR VEYA İNSANLAR TARAFINDAN BULAŞIR

M pox virüsü, fare ve sincap gibi kemirgenler veya enfekte kişiler tarafından bulaşır. Virüsün neden olduğu deri döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı kıyafet, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak, vücut sıvılarıyla temas etmek enfeksiyonun en önemli nedenleri arasında yer alıyor.

112

M-POX VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İlk belirtiler virüsün bulaşmasından sonraki 5-21 gün içinde ortaya çıkabilir. Virüs genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, yorgunluk, üşüme, üşüme ve su çiçeğine benzer ciltte kabarcıklara neden olur.

Spesifik bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Çoğu vakanın hastalığı hafiftir ve birkaç hafta içinde iyileşir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ırkçılık ve ayrımcılıkla ilgili endişeler nedeniyle 2022 yılında “maymun çiçeği” adını “mpoks” olarak değiştirdi.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir